BinnenkortNieuws

King’s Consort speelt Juditha triumphans

The King’s Consort is op 26 januari te gast in het Concertgebouw in Amsterdam voor een uitvoering van Juditha triumphans, een oratorium van Vivaldi. Robert King leidt zijn eigen orkest, mezzosopraan Malena Ernman zingt de titelrol.

Dirigent Robert King. (© Keith Saunders)
Dirigent Robert King. (© Keith Saunders)

Antonio Vivaldi schreef, zover dat te achterhalen is, vier oratoria gedurende zijn carrière. Eén ervan is bewaard gebleven: Juditha triumphans, gebaseerd op het deuterocanonieke bijbelboek Judith. Het werk gaat over de jonge Joodse weduwe Judith, die gerechtigheid wil voor haar volk, dat overheerst wordt door de barbaar Holofernes. Ze slaagt erin zijn kamp binnen te dringen en hakt zijn hoofd af.

Het koor en het op periode-instrumenten spelende orkest van The King’s Consort maken momenteel een intensieve tournee met Juditha triumphans. Een dag voor het optreden in Amsterdam staan ze in Wenen, de dag erna in Versailles.

Het oratorium wordt semiscenisch opgevoerd. Alle rollen worden vertolkt door vrouwen. De Zweedse mezzosopraan Malena Ernman zingt Juditha. Haar vijand Holofernes wordt vertolkt door mezzosopraan Marianne Beate Kielland. Verder zijn er rollen voor mezzosopraan Gaia Petrone (Abra), sopraan Julia Doyle (Vagaus) en alt Hilary Summers (Ozias).

De uitvoering begint om 19.30 uur. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Opera in de media: week 4

Volgend artikel

Mozart Leeft! in Slot Zeist

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.