BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 4

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (21 – 27 januari 2017) aandacht voor Edo de Waart, Die Entführung aus dem Serail van De Nationale Opera en Nixon in China.

Video

Zauberflöte in Hamburg
De Staatsoper Hamburg bracht onlangs Mozarts Die Zauberflöte in een regie van Jette Steckel en onder muzikale leiding van Jean-Christophe Spinosi. In de hoofdrollen zongen Andrea Mastroni, Dovlet Nurgeldiyev en Christina Gansch.
Arte Concert: on demand.

Leo Nucci als Nabucco in Luik. (© Lorraine Wauter / Opéra Royal de Wallonie)
Leo Nucci als Nabucco in Luik. (© Lorraine Wauter / Opéra Royal de Wallonie)

Nabucco in Luik
Recent werd in de opera van Luik Nabucco van Verdi opgevoerd met Leo Nucci in de titelrol en Virginia Tola als Abigaille. Regisseur was Stefano Mazzonis di Pralafera, het orkest werd geleid door Paolo Arrivabeni.
Culturebox: on demand.

Audio

Serail in Amsterdam
Mozarts Die Entführung aus dem Serail komt live vanuit Amsterdam. In de hoofdrollen hoort u Lenneke Ruiten, Siobhan Stagg, Paul Appleby en Peter Rose. Het Koor van De Nationale Opera en het Nederlands Kamerorkest worden geleid door Jérémie Rhorer.
NPO Radio 4: zaterdag 21 januari om 19.00 u.

Diana Damrau als Juliette. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Diana Damrau als Juliette. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Gounod bij de Met
De opvoering in de Metropolitan Opera in New York van Roméo et Juliette van Gounod wordt rechtstreeks door de BBC-radio uitgezonden. Diana Damrau en Vittorio Grigolo zingen de hoofdrollen.
BBC Radio 3: zaterdag 21 januari om 19.00 u.

Puccini in de Scala
Het operaprogramma van de BBC-radio op de donderdagmiddag brengt Madama Butterfly van Puccini. Maria José Siri en Bryan Hymel zingen de hoofdrollen. De opname komt uit de Scala van Milaan. Riccardo Chailly dirigeert.
BBC Radio 3: donderdag 26 januari om 15.00 u.

Wraak en vergiffenis
Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart speelt werk van onder anderen Schönberg en Diepenbrock. Sopraan Lise Davidsen zingt Strauss’ Vier letzte Lieder.
NPO Radio 4: vrijdag 27 januari om 20.00 u.

Weektip

Ooit was Nixon president
Dit weekend wordt de 45e president van de Verenigde Staten geïnaugureerd. Wellicht komt er ooit een opera over zijn komende vier jaar in het Witte Huis. Eén van zijn voorgangers, Richard Nixon, was het onderwerp van een opera door John Adams. Hij wordt vanaf 20 januari weer opgevoerd door de Houston Grand Opera, het huis dat Adams indertijd de opdracht gaf tot het componeren en dat de eerste enscenering in oktober 1987 presenteerde.

Binnenkort, op 11 februari, brengt de NTR ZaterdagMatinee een concertante opvoering van het werk in het Concertgebouw in Amsterdam.

Een complete uitvoering met beeld is online niet te vinden, maar dit is heel geschikt voor musici en zangers: een versie door de English National Opera onder leiding van Paul Daniel met de partituur in beeld. De audio-opname werd in juni 2000 gemaakt in het Londense Coliseum. Sopraan Janis Kelly is te horen als Pat Nixon, een rol die ze binnenkort ook in Amsterdam zal zingen.

Vorig artikel

Eisler Trio brengt nieuwe cd uit

Volgend artikel

King's Consort speelt Juditha triumphans

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Rudolph Duppen
    20 januari 2017 at 11:18

    DNO voerde een zeer succesvolle productie van Nixon in China uit in het seizoen 1987-1988. Dirigent was Edo de Waart en de regie was in handen van Peter Sellars.

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    23 januari 2017 at 11:44

    Recensie Roméo et Juliette staat op blog.cinemec.nl.