Binnenkort

Opera Forward draait om macht en onmacht

De tweede editie van het Opera Forward Festival draait om macht en onmacht. Het festijn van De Nationale Opera in Amsterdam behandelt grote politieke en maatschappelijke vraagstukken door middel van opera’s, studentenvoorstellingen en lezingen. De kaartverkoop is deze week gestart.

Opera Forward Festival 2017Het Opera Forward Festival (OFF) vindt plaats van 18 tot en met 31 maart. Het festival wil stevig inzetten op de actualiteit door voorstellingen te maken over onder meer de crises rondom vluchtelingen en de EU.

De programmering telt zes opera’s. Het festival opent met Wozzeck van Alban Berg, in een regie van Krzysztof Warlikowski. De Nederlandse regisseur Lotte de Beer maakt twee voorstellingen: The New Prince, een nieuwe opera van Mohammed Fairouz, en Caliban, een nieuwe kameropera van Moritz Eggert.

Ook Fortress Europe, een werk van componiste Calliope Tsoupaki en regisseur Floris Visser, krijgt zijn wereldpremière. Het is het begin van het drieluik Sign of the Times dat Visser de komende jaren voor zijn rekening zal nemen.

And you must suffer is de vijfde operavoorstelling van het festival: een enscenering van de Johannes Passion van Bach door DNO-directeur Pierre Audi. Verder wordt een voorproefje vertoond van het project aus LICHT van Stockhausen.

Naast de zes grote operaproducties brengt DNO 450 kunstvakstudenten uit heel het land bij elkaar om zes mini-opera’s te maken, net als vorig jaar. De studenten zullen alles zelf ontwikkelen, van compositie tot decor.

De voorstellingen worden afgewisseld met lezingen van internationale gasten uit de kunst, cultuur en media. Te gast zijn onder anderen David Ignatus, journalist van The Washington Post en librettist van The New Prince, en componist Merlijn Twaalfhoven.

De kaartverkoop voor het OFF is op maandag 23 januari begonnen. Zie voor meer informatie de festivalwebsite.

Vorig artikel

ROH brengt Il trovatore in de bioscoop

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Patricia, Renée en Sonya

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Paul
    30 januari 2017 at 09:13

    Op 19 maart is er een preview ‘Aus Licht’ concert lees ik net.