AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Patricia, Renée en Sonya

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 73.

Gezongen speeches
De bijdrage van zangeres Jackie Evancho aan de inauguratie van de nieuwe president van de VS werd met veel wenkbrauwfronsen aangehoord door muziekkenners. Iets grotere namen werkten mee aan dit project van componiste Glen Roven. Ze zette fragmenten uit speeches van Hilary Clinton op muziek, gezongen door onder anderen Nathan Gunn, Patricia Racette en Lawrence Brownlee.

https://twitter.com/asvokos/status/822159731108311041

Renée tweet
Het is vast puur toeval, maar terwijl de nieuwe president door de tientallen miljoenen mensen op de pleinen voor hem in Washington werd toegejuicht, kreeg Renée Fleming ineens zin een filmpje te tweeten: een video van de National Endowment for the Arts.

Met-veterane
Sopraan Roberta Peters overleed afgelopen week op 86-jarige leeftijd. Ze zong meer dan vijfhonderd voorstellingen bij de Metropolitan Opera, met rollen als Königin der Nacht in Die Zauberflöte, Rosina in Il barbiere di Siviglia en Gilda in Rigoletto.

Bizet op replay
Naxos maakt het de luisteraar makkelijk: een uitgebreide playlist met werk van Georges Bizet.

Helder geluid uit Overijssel
In Enschede zijn de eerste repetities begonnen voor de nieuwe productie van de Nederlandse Reisopera. In Mozarts Don Giovanni zingt het koor Consensus Vocalis onder leiding van Benjamin Goodson.

Leve de creatieve elite
“Can rejection by the creative class – the ‘cultural élite’ that Trump’s supporters have rallied against – constitute effective resistance?” Over die actuele vraag schreef Emily Eakin een opiniestuk in The New Yorker.

Karel wijst muziek
Karel Deseure dirigeerde vorig jaar zijn eerste opera: La bohème bij Opera Zuid. Hij is nog de hele week Muziekwijzer, rond 15 uur op NPO Radio 4.

Lager dan laag
Een paar dagen geleden maakte basso profundo Andrea Mastroni zijn debuut in de New Yorkse Metropolitan Opera als Sparafucile in de ‘Las Vegas’-Rigoletto. “This Sparafucile is a Mafioso. He is aggressive and yet very gentlemanly. He has style”, zegt Matroni over zijn rol.

Violetta te Enschede
Zo langzamerhand worden de plannen onthuld van de Nederlandse operahuizen voor seizoen 2017/2018. De Nederlandse Reisopera brengt opnieuw een klassieker, La traviata, en de eerste buitenlandse ster is al bekend.

Volgende sopraan
Na de uitstekend ontvangen Roméo et Juliette van het duo Grigolo-Damrau in de Live in HD-uitzending van de Met is binnenkort een Traviata gepland met in de hoofdrol Sonya Yoncheva. “Possibly the best Traviata in the world at present”, vond Die Welt. Een kort portret van de sopraan.

Calleja weet nu wie Gerry Eickhof is
Tenor Joseph Calleja heeft, vanwege een vliegende start van zijn carrière in ons land, een zwak voor Nederland. Dit filmpje uit Zondag met Lubach sprak hem aan.

Girl-music-power
Zou u uit uw hoofd een aantal vrouwelijke componisten van deze tijd kunnen noemen? Rebecca Lentjes zette tien belangrijke, nog levende vrouwelijke componisten op een rij.

Alweer Lisette
De aandacht in deze rubriek voor sopraan Lisette Oropesa is inderdaad buitenportioneel. Dankzij deze video uit Lausanne weten we ook hoe ze fysiek en vocaal in vorm blijft: een Nespressootje om de dag te beginnen.

Tenor met facial hair
Joel Prieto is een succesvolle zanger, die binnenkort als Belmonte zijn debuut maakt bij de Los Angeles Opera. Als hij niet zingt, oefent hij op zijn zwoele blik in de camera.

Niet te spelen – niet te zingen
BBC Music Magazine verzamelde tien klassieke werken die eigenlijk niet te doen zijn.

Joepie
Tussen het soms wel erg zure operapubliek is Edwin Rutten – frequent bezoeker van alles waar klassieke zang klinkt – een opgewekte uitzondering, die niet naar de opera gaat om te kreunen en te steunen over de hoogte van de tenor en de ademsteun van de mezzo. Ook muzikaal is Rutten nog heel vitaal. Zou dat ook door Tanja komen?

010 telt mee
De Amsterdammers brengen vanaf 7 februari Prins Igor van Borodin. Maar dat kan niet zonder hulp uit Rotterdam. Daar wordt al gerepeteerd onder leiding van Stanislav Kochanovsky.

Vorig artikel

Opera Forward draait om macht en onmacht

Volgend artikel

Lilian Farahani brengt Carolina naar Nancy

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.