Binnenkort

Opera in de media: week 5

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 (28 januari – 3 februari 2017) aandacht voor Tannhäuser uit Venetië, Don Giovanni uit Wenen en een Poolse ruimteopera.

Video

Tannhäuser uit Venetië
Live vanuit het Teatro La Fenice wordt Tannhäuser van Richard Wagner gestreamd. Regisseur Calixto Bieito en dirigent Omer Meir Wellber leiden de productie, waarin solisten staan als Pavlo Balakin, Stefan Vinke en Mattia Denti.
Culturebox: zaterdag 28 januari om 15.30 u.

Simon Keenlyside. (© Uwe Arens)
Simon Keenlyside. (© Uwe Arens)

Don Giovanni met Keenlyside
Live uit de Wiener Staatsoper wordt Don Giovanni van Mozart als (betaalde) livestream uitgezonden. In de hoofdrollen zingen Simon Keenlyside, Irina Lunguven en Erwin Schrott. Adam Fischer dirigeert het orkest.
Staatsoper Live: zondag 29 januari om 18.00 u.

Scholl niet over muziek
De Duitse countertenor Andreas Scholl kreeg van ArteTV carte blanche voor een korte documentaire, die echter niet over muziek mocht gaan. Het werd een portret van wijnboerin Eva Fricke.
Arte: dinsdag 31 januari om 01.45 u.

Gouden Haan
Op The Opera Platform staat de Brusselse opname van De Gouden Haan van Rimsky-Korsakov nog online. In de hoofdrollen zongen onder anderen Pavlo Hunka en Agnes Zwierko. Alain Altinoglu stond voor het orkest van de Munt, Laurent Pelly deed de regie.
The Opera Platform: on demand.

Holländer uit Madrid
Uit Madrid komt een Wagner-opera. Der fliegende Holländer werd recent opgevoerd in het Teatro Real. Àlex Ollé van La Fura dels Baus maakte de enscenering, het orkest werd geleid door Pablo Heras-Casado. Solisten waren onder anderen Kwangchul Youn, Ingela Brimberg en Kai Rüütel.
Culturebox: on demand.

Ruimteopera
De Poolse componist Aleksander Nowak maakte Space Opera: “Stanley Kubrick’s SPACE ODYSSEY meets soap opera.” Dirigent is Marek Moś, Ewelina Pietrowiak doet de regie voor het Poznań Opera Haus.
The Opera Platform: vrijdag 3 februari om 19.00 u.

Audio

Laatste avondmaal van Birtwistle
Birtwistle’s The Last Supper wordt voor het eerst sinds lange tijd uitgevoerd in Groot-Brittannië. Martyn Brabbins dirigeert een cast met onder anderen Roderick Williams, Susan Bickley en Daniel Norman, de BBC Singers en het BBC Scottish Symphony Orchestra.
BBC Radio 3: zaterdag 28 januari om 19.30 u.

Lise Davidsen won de tweede prijs, de publieksprijs en de mediaprijs tijdens het Belvedere-concours in 2015 in Amsterdam.
Lise Davidsen won de tweede prijs, de publieksprijs en de mediaprijs tijdens het Belvedere-concours in 2015 in Amsterdam.

Letzte Lieder
Na Verklärte Nacht speelt het Radio Filharmonisch Orkest komende zondag in het Zondagochtendconcert werk van Richard Strauss. Diens Vier letzte Lieder worden gezongen door sopraan Lise Davidsen. Edo de Waart dirigeert.
NPO Radio 4: zondag 29 januari om 11.00 u.

Dido op de BBC
De operamatinee op de BBC-radio brengt een recente opname van Purcells Dido and Aeneas. Het ensemble Les Talens Lyriques stond met de productie in het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs. De titelrollen werden gezongen door Vivica Genaux en Yaïr Polishook. Muzikale leiding had Christophe Rousset.
BBC Radio 3: donderdag 2 februari om 15.00 u.

Weektip

Mozart jarig
Het is vandaag, vrijdag 27 januari, de geboortedag van Mozart. Hij werd in 1756 in Salzburg geboren. Van zijn opera’s zijn de drie Da Ponte-opera’s en Die Zauberflöte het bekendst. De iets minder bekende opera Lucio Silla werd opgenomen in de Scala tijdens het seizoen 2014/2015. Lenneke Ruiten, die deze maand in Amsterdam te zien was als Konstanze, zong de rol van Giunia, naast Kresimir Spicer in de titelrol. Hij studeerde in Nederland en was leerling van Cora Canne Meijer. Marianne Crebassa zong de rol van Cecilio. Marc Minkowski stond voor het orkest van de Scala, Marshall Pynkoski deed de regie. De opname is Italiaans/Engels ondertiteld.

Vorig artikel

Arnold Bezuyen is rijp voor Florestan

Volgend artikel

Wagnergenootschap herdenkt Wieland

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Stefan Caprasse
  27 januari 2017 at 17:33

  Mis dus niet die Gouden Haan van de Munt die echter, zoals ik al zei nog te zien is op RTB LA TROIS op 17 febr en op ARTE op 26 febr!

 2. Sam
  28 januari 2017 at 12:08

  De uitzending van de Tannhäuser is uitgesteld naar februari…

 3. Willy Faes
  28 januari 2017 at 15:56

  Dank voor info.

 4. erik
  1 februari 2017 at 21:19

  Ik zat 28-1 in de zaal, met Paul McNamara als invaller voor Stefan Vinke. De beslissing om dat concert niet uit zenden valt bepaald te billijken.