AchtergrondBinnenkort

Programma Robeco SummerNights 2017

Het programma van de 29e editie van de Robeco SummerNights is bekend. Het festival organiseert van 1 juli t/m 31 augustus 86 concerten in het Concertgebouw. Zangliefhebbers kunnen zich verheugen op onder meer een Rossini-opera, een Bernstein-avond en een bezoek van diva Renée Fleming.

86 keer opent het Concertgebouw aanstaande zomer zijn deuren voor de Robeco SummerNights. (© Leander Lammertink)
86 keer opent het Concertgebouw aanstaande zomer zijn deuren voor de Robeco SummerNights. (© Leander Lammertink)

Het Concertgebouw en sponsor Robeco organiseren al 29 jaar hun succesvolle zomerserie, met aandacht voor klassieke muziek, maar ook voor pop, jazz en wereldmuziek. De 29e editie wordt geopend door de broers Arthur en Lucas Jussen, die op 1 juli het Concert voor twee piano’s van Poulenc spelen. Daarna volgen twee maanden vol “topsolisten, gerenommeerde orkesten en talentvolle jeugdorkesten”, evenals “filmmuziek en een weekeinde dat volledig in het teken staat van slapen”, aldus de Robeco SummerNights.

Er zijn dit jaar tien SummerNights waarin klassieke zang een grote rol speelt. Place de l’Opera geeft een overzicht:

Il barbiere di Siviglia
4 juli 2017
Opera Zuid brengt een semiscenische uitvoering van Rossini’s populaire opera Il barbiere di siviglia, met in de cast onder anderen Willem de Vries, Madieke Marjon en Juray Holly. Per-Otto Johansson dirigeert de philharmonie zuidnederland.

The best of Bernstein
7 juli 2017
Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt onder leiding van John Wilson The best of Bernstein. Er staan veel vocale fragmenten op het programma, zoals ‘Glitter and Be Gay’ uit Candide en ‘Maria’ uit West Side Story. Sopraan Kim Criswell, sopraan Scarlett Strallen, bariton Nadim Naaman en een nog bekend te maken tenor vertolken de solorollen.

SummerNight at the Opera
12 juli 2017
Het Nationaal Orkest van België brengt onder maestro Lawrence Foster “theatrale ouvertures, roerende aria’s en grootse duetten”, aldus de Robeco SummerNights. Sopraan Jodie Devos, tenor Thomas Blondelle en bariton Thomas Oliemans soleren in operafragmenten van onder anderen Mozart, Wagner, Bellini, Tsjaikovski, Verdi en Puccini.

Dream with me
15 juli 2017
Mezzosopraan Cora Burggraaf, cellist Pieter Wispelwey en pianist Ed Spanjaard brengen een programma rond nachtmuziek, waaronder Zwei Gesänge van Brahms, Het lied van Ophelia van Sjostakovitsj en ‘Méditation’ uit Thaïs van Massenet.

Viva la Diva
23 juli 2017
Zanger Sven Ratzke en mezzosopraan Tania Kross treffen elkaar in het programma Viva la Diva, begeleid door het Metropole Orkest onder Hans Ek. Het is een vervolg op Ratzke’s Rendez-Vous, waarin Ratzke en Kross elkaar voor het eerst muzikaal ontmoetten.

Taralli duikt in de onderwereld van de opera. (© Maurice Lammerts van Bueren)
Taralli duikt in de onderwereld van de opera. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Waar de maffia de muziek ontmoet
7 augustus 2017
Het vocale ensemble Taralli brengt zijn nieuwe voorstelling Shadow Men, waar initiator Marcel Reijans eerder uitgebreid over vertelde op Place de l’Opera. Het concert draait om de onderwereld in de opera. Er klinkt barok, maar ook Mozart en Bizet komen voorbij. Tenor Reijans wordt vergezeld door tenor Jan-Willem Schaafsma, bas-bariton Robbert Muuse, bas Frans Fiselier en pianist Maurice Lammerts van Bueren.

Carmina Burana
23 augustus 2017
Het Koorbiënnale Festivalkoor, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, de pianisten Arthur en Lucas Jussen, sopraan Renate Arends, tenor Yves Saelens, bariton Dietrich Henschel en een slagwerkgroep van het Radio Filharmonisch Orkest brengen Carl Orffs beroemde koorwerk Carmina Burana in de oorspronkelijke, orkestloze versie. Béni Csillag dirigeert.

Renée Fleming
28 augustus 2017
Ze is de beroemdste vocale gast tijdens de komende Robeco SummerNights: de Amerikaanse sopraan Renée Fleming. Begeleid door het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra onder dirigent Sakari Oramo zingt de diva Knoxville: Summer of 1915 van Samuel Barber en de slotscène uit Daphne van Richard Strauss. Het orkest vult het aan met de ouverture Leonore van Beethoven en de derde symfonie van Schumann.

Last of the SummerNights
31 augustus 2017
Tijdens de slotavond van de SummerNights doet mezzosopraan Karin Strobos een vocale duit in het zakje. Strobos zingt aria’s van onder anderen Mozart, Bizet en Rossini. Naast haar soleert violist Nemanja Radulovic. Antony Hermus staat voor het Radio Filharmonisch Orkest.

Na afloop van veel concerten worden Robeco SummerNights Live! georganiseerd, waar bezoekers musici kunnen ontmoeten, interviews kunnen bijwonen en kunnen luisteren naar live muziek.

Zie voor een volledig overzicht van de programmering van de website van de Robeco SummerNights.

Vorig artikel

Hannigan ondersteunt jonge zangers

Volgend artikel

Holland Festival: “Relevant zoals in 1947”

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.