AchtergrondBinnenkort

Hannigan ondersteunt jonge zangers

Sopraan/dirigent Barbara Hannigan is een nieuw initiatief gestart om jonge zangers te ondersteunen in de eerste jaren van hun loopbaan: Equilibrium. Wie haar werk interessant en inspirerend vindt, kan zich aanmelden voor de projecten die Equilibrium organiseert. Vanaf eind maart zijn er audities in Europa.

Barbara Hannigan - Equilibrium - beeld Elmer de Haas Barbara Hannigan heeft zich de laatste jaren onderscheiden met een eigen geluid en werkwijze in de wereld van de klassieke muziek. Het jaar 2016 eindigde voor haar met het grote succes van haar opname van Hans Abrahamsens Let me tell you. Ze gaf de laatste tien jaar regelmatig masterclasses, onder meer tijdens het Lucerne Festival, aan de Juilliard School in New York en in Toronto, Melbourne en Parijs.

“Ik hecht grote waarde aan lesgeven, maar met een vol en veeleisend werkschema blijft daar weinig tijd voor over”, constateert de zangeres. Wat ze wél kan doen voor de volgende generatie is “jonge artiesten in mijn wereld halen, ze uitnodigen het podium met me te delen en zich naast mij verder te ontwikkelen”. Dat ziet Hannigan voor zich bij het realiseren van haar initiatief Equilibrium.

Hannigan wil op een collegiale manier samenwerken met jonge talenten in projecten waar ze de muzikale leiding heeft. Ze zal de jonge zangers coachen door voor en na het repetitieproces ondersteuning en advies te geven. “Maar de prikkel voor de discipline die ik wil inprenten moet komen vanuit de werkomgeving van de productie”, stelt ze in haar toelichting op het project.

Hannigan neemt zich voor met Equilibrium ook de kloof tussen zangers en musici te verkleinen. Ze merkte dat de werkwijze van beiden verschilt. “Zangers bestuderen niet altijd de nuances in de hele partituur van een stuk; dat laten ze over aan pianisten en repetitors. Compleet voorbereide zangers zijn eerder uitzondering dan regel. Ik ben vooral geïnteresseerd in de zanger als complete musicus.”

Ze stelt zich als doel dat zangers hogere eisen aan zichzelf en hun voorbereiding gaan stellen, waarbij ze zich bewust zijn van het geheel van het werk dat ze zingen. Het moet leiden tot een betere communicatie tussen zangers en musici, zowel in het operarepertoire als in het concertrepertoire.

Hannigan is realistisch en duidelijk in haar aanbod: “Kijk goed naar mijn werk en denk diep na over de vraag wat ik je als artiest te bieden heb. Vraag je af of de inspiratie die ik kan geven past bij jouw doelen en dromen. Laten we elkaars tijd anders niet verdoen; dit is niet zomaar een auditie voor een klus.”

The Rake’s Progress

Het eerste project dat Equilibrium organiseert, is de uitvoering van Stravinsky’s The Rake’s Progress in semiconcertante vorm met de Gothenburg Symphony in december 2018, waarbij Hannigan zal dirigeren. Voor deze serie zoekt ze jonge, in Europa wonende zangers. Het is geen stage: de zangers zullen voor hun werk betaald worden door het orkest. De rollen van onder anderen Anne Truelove (sopraan) en Tom Rakewell (tenor) staan open.

Eind maart zijn de eerste audities voor The Rake’s Progress en voor de optredens die daarna gepland worden. Het plan is een pool van zangers te vormen waaruit solisten gekozen kunnen worden voor verschillende projecten. “Een elitesquadron”, noemt Hannigan het. Ze biedt de deelnemers aan om mee te kijken bij haar repetities voor opera’s en concerten en waar mogelijk als understudy op te treden.

Van de kandidaten wordt gevraagd een recente video in te zenden, met een korte motivatiebrief en een cv. Wie op basis daarvan geselecteerd wordt, kan tussen maart en juni dit jaar auditeren in Stockholm, Zürich, Parijs, Glyndebourne en Londen.

Equilibrium heeft een eigen, door Catherine Reijans van Insight Creative Digital gemaakte website en een pagina op Facebook.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Gerald, Jenni en Otto

Volgend artikel

Programma Robeco SummerNights 2017

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.