AchtergrondBinnenkortFeatured

YouTube-portret: Julia Lezhneva

Ze is pas 27 jaar, maar heeft het al helemaal gemaakt. De virtuoze sopraan Julia Lezhneva is een gevestigde naam bij de grootste operahuizen en concertzalen. Binnenkort staat ze weer in Amsterdam. Een portret in beeld van de begaafde Russin. Met dank aan YouTube.

Julia Lezhneva - foto Simon Fowler
Julia Lezhneva. (© Simon Fowler)

Op haar 17e won ze haar eerste grote zangprijs, op haar 18e stond ze al op grote tonelen, op haar 21e bracht ze haar eerste solo-cd uit en een paar maanden later tekende ze bij Decca, waar ze meerdere albums heeft gemaakt. Julia Lezhneva heeft alle stappen gezet die een doorbrekende ster moet zetten, en dat ook nog eens tien jaar jonger dan de meeste andere talenten.

Het natuurtalent van Julia Lezhneva werd al vroeg opgemerkt. Ze werd geboren in Yuzhno-Sakhalinsk in een familie van geofysici en groeide op in Moskou. Al op de kleuterschool merkte men haar muzikale oor op, waarna haar moeder zorgde dat ze goed muzikaal onderwijs kreeg.

Op jonge leeftijd ging Lezhneva zang én piano studeren aan het Music College van het Moskouse conservatorium. Piano speelde ze van jongs af aan en wilde ze niet opgeven. Op zanggebied had ze het geluk uitstekende leraren te treffen, vertelde ze een paar jaar geleden in een interview met Place de l’Opera. “Ik werd nooit gepusht door hen. Ze zeiden dat ik zo’n natuurlijke techniek had dat ze me alleen wilden bijsturen met kleine correcties.”

In plaats van naar het conservatorium te gaan, besloot Lezhneva na het afronden van het Music College verder te leren aan de International Academy of Voice in Cardiff. Daar kreeg ze les van onder anderen Dennis O’Neill. Verder volgde ze masterclasses bij grootheden als Thomas Quasthoff. Hieronder een kort fragment van Quasthoffs onderricht:

Niet veel later gingen de deuren van concertzalen en operahuizen voor Lezhneva open. Sleutelmoment in haar ‘rise to fame’ was een optreden bij de Classical Brits in de Royal Albert Hall in 2010. Dame Kiri te Kanawa had haar persoonlijk uitgenodigd om te komen zingen en Lezhneva, 20 jaar jong, verzilverde die kans optimaal met een uitvoering van Rossini’s ‘Fra il padre’ uit La donna del lago.

Belcanto en barok hebben de afgelopen jaren centraal gestaan in Lezhneva’s repertoire. Zo kon het publiek in Nederland getuige zijn van haar vertolkingen van Rossane in Alessandro van Händel, Laodice in Siroe van Hasse en Asteria in Tamerlano van Händel, allemaal in het Concertgebouw in Amsterdam.

Hieronder eerst een fragment uit Siroe (‘O placido il mare lunsinghi la sponda’) en vervolgens de bekende Händel-aria ‘Lascia chio pianga’.

Lezhneva zong ook de sopraanpartij in het Stabat Mater van Pergolesi in het Concertgebouw, naast countertenor Philippe Jaroussky. Het duo zette het werk ook op cd voor Warner Classics. Hieronder een clip van de opname:

Naast haar barok- en belcantorollen is Lezhneva sinds een paar jaar ook Mozart gaan zingen. In 2015 debuteerde ze met de rol van Zerlina in Don Giovanni bij het Royal Opera House in Londen. Hieronder een fragment uit die productie, met Christopher Maltman als Giovanni.

https://www.youtube.com/watch?v=J19T5nldlI0

De rol van Zerlina herhaalt Lezhneva aanstaande zomer bij het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Verder heeft ze ook Fiordiligi in Così fan tutte op haar repertoire gezet.

Op maandag 6 maart is Julia Lezhneva te gast in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Onder begeleiding van pianist Mikhail Antonenko brengt ze een avond vocale acrobatiek, met muziek van Vivaldi, Händel, Porpora, Mozart, Rossini en Bellini. Het meeste repertoire is afkomstig van haar twee cd’s voor Decca: Alleluia en Händel.

Hieronder ter afsluiting de opname van ‘Exsultate, jubilate’ van Mozart, dat ze ook in het Muziekgebouw zal zingen.

Vorig artikel

NedPhO maakt seizoen 2017/2018 bekend

Volgend artikel

DiDonato te gast bij RPhO in 2017/2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie