BinnenkortNieuws

Matinee brengt Jeths’ Requiem in première

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor – de kersverse winnaars van de Concertgebouw Prijs 2017 – brengen op zaterdag 11 maart het Requiem van Willem Jeths in wereldpremière tijdens de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw in Amsterdam.

Willem Jeths. (© Friso Keuris)
Willem Jeths. (© Friso Keuris)

Een voorstudie van Jeths’ Requiem, getiteld Mors Aeterna, was in seizoen 2015/2016 al te horen. Nu gaat het definitieve werk in première. De Matinee belooft een “aangrijpend en doordesemd” werk van “diepe emotionaliteit, zoals alle muziek die Jeths de laatste jaren schrijft”.

Het Requiem van Jeths, voormalig Componist des Vaderlands, is geschreven voor sopraan, bariton, gemengd koor en groot orkest. Het is een opdrachtwerk voor de ZaterdagMatinee en tot stand gekomen door financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

Jeths volgt de gebruikelijke Latijnse tekst van de dodenmis, met als slot het ‘In Paradisum’. De koor- en solopartijen worden in het programmaboekje van de Matinee omschreven als “gedragen, innig en zingbaar, soms van een weerloze eenvoud die herinneringen oproept aan de ingetogen vroomheid van archaïsche liturgische praktijken”.

De solopartijen worden vertolkt door de Nederlandse sopraan Kelly God en de Duitse bas-bariton Andreas Wolf. Beiden hebben een grote staat van dienst. Kelly God is in Nederland bekend van Strauss’ Vier letzte Lieder bij Het Nationale Ballet en Amelia in Un ballo in maschera en Sieglinde in Die Walküre bij de Nederlandse Reisopera.

De wereldpremière van het Requiem wordt voorafgegaan door het vioolconcert Dem Andenken eines Engels van Alban Berg uit 1935. Violiste Leila Josefowicz speelt de solopartij.

Het concert wordt gedirigeerd door James Gaffigan. Klaas Stok studeert het koor in. Voorafgaand aan de Matinee, van 13.40 tot 14.05 uur, gaat Bas van Putten in gesprek met Willem Jeths in de Spiegelzaal van het Concertgebouw. De uitvoering zelf begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4.

Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Stutzmann geeft vurig en intens recital

Volgend artikel

Kozelj: “Zingen maakt me onwijs blij”

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.