BinnenkortNieuws

Trionfo brengt Fortress Europe in première

In het kader van het Opera Forward Festival van De Nationale Opera brengt Opera Trionfo op 20 maart de nieuwe opera Fortress Europe in wereldpremière in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het werk is gecomponeerd door Calliope Tsoupaki.

Promotiebeeld van Fortress Europe. (© Anouk van Kalmthout)
Promotiebeeld van Fortress Europe. (© Anouk van Kalmthout)

Fortress Europe is de eerste aflevering van de serie ‘Sign of the Times’. In de periode 2017-2020 wil Opera Trionfo ieder jaar een nieuwe opera laten schrijven die inhaakt op de actualiteit.

Het nieuwe werk van componiste Calliupe Tsoupaki neemt de vluchtelingencrisis als uitgangspunt. Het verhaal gaat over vrouwe Europa en haar zoon, de politicus. Europa leeft afgezonderd in haar appartement in Brussel, terwijl haar zoon de opdracht heeft om de poort naar Europa te bewaken. “Er ontspint zich een drama vol politieke belangen, persoonlijke verlangens en de angst en haat van populisten.”

Fortress Europe wordt uitgevoerd Asko|Schönberg en het Nederlands Studenten Kamerkoor, gedirigeerd door Bas Wiegers. De regie is van de hand van Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo.

Er zijn drie rollen in de opera: Europa, The politician en The refugee. Ze worden vertolkt door sopraan Rosemary Joshua, tenor Erik Slik en bas-bariton Yavuz Arman İşleker.

Fortress Europe is op 20, 21 en 22 maart te zien in de Stadsschouwburg. Opera Trionfo gaat daarna op tournee met de productie, maar de speellijst is nog niet bekend.

Hieronder een clip van de productie:

Zie voor meer informatie de website van het Opera Forward Festival.

Vorig artikel

Twee operakoren in de Beurs van Berlage

Volgend artikel

Opéra Royal brengt Verdi's Jérusalem

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.