BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opéra Royal brengt Verdi’s Jérusalem

De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt vanaf 17 maart vijf voorstellingen van Jérusalem, een grand opéra van Giuseppe Verdi. De Italiaanse dirigente Speranza Scappucci heeft de muzikale leiding.

Opéra Royal de Wallonie - LogoIn 1847 vroeg de Parijse opera Verdi om een nieuwe opera. Gezien zijn drukke agenda besloot hij zijn Italiaanse opera I Lombardi alla Prima Crociata te vertalen en te bewerken. Het resultaat: de grand opéra Jérusalem. In november 1847 kreeg het werk zijn wereldpremière in de Salle Le Peletier in Parijs. Interessant genoeg werd de Parijse versie weer terug in het Italiaans vertaald, zodat de opera onder de titel Gerusalemme bij de Scala kon worden opgevoerd.

In Jérusalem wordt een dramatische familiegeschiedenis verweven met de Eerste Kruistocht (1096-1099). Het verhaal draait om de liefde tussen Gaston en Hélène en de jaloezie van Roger. Het werk telt vier akten, vol met “magnifieke aria’s en duetten” en “koorhymnes die al snel symbool werden voor het Risorgimento”, aldus de Opéra Royal.

Dirigente Speranza Scappucci, een gerenommeerd naam bij talrijke theaters en festivals, debuteert met deze productie bij het Luikse operahuis. Ze werkt samen met intendant Stefano Mazzonis di Pralafera, die de enscenering maakt.

In de hoofdrollen zijn Marc Laho (Gaston), Elaine Alvarez (Hélène) en Roberto Scandiuzzi (Roger) te horen. Andere rollen zijn er voor onder anderen Ivan Thirion (Comte de Toulouse), Pietro Picone (Raymond) en Natacha Kowalski (Isaure).

Jérusalem gaat op 17 maart in première en is tot en met 25 maart te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Trionfo brengt Fortress Europe in première

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Theo, Anna en Angela

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.