BinnenkortNieuws

DNO brengt Alban Bergs Wozzeck

De Nationale Opera voert van 18 maart tot en met 9 april Alban Bergs opera Wozzeck uit, “één van de meest vernieuwende opera’s van de twintigste eeuw”, aldus het Amsterdamse operahuis. Eva-Maria Westbroek zingt de rol van Marie.

Christopher Maltman als Wozzeck bij De Nationale Opera. (© Ruth Walz)
Christopher Maltman als Wozzeck bij De Nationale Opera. (© Ruth Walz)

Wozzeck is een jonge soldaat, die aan het front door zijn meerderen wordt uitgebuit en mishandeld. Door de vernederingen verliest hij zijn grip op de realiteit en begint te hallucineren. Zijn vriendin Marie, met wie hij een kind heeft, voelt zich tijdens zijn afwezigheid eenzaam en begint een verhouding met de Tambourmajor. Als Wozzeck weer thuis is, krijgt hij lucht van de affaire, wat zijn hallucinaties alleen maar intensiveert. Het leidt tot een noodlottig einde.

Alban Berg baseerde zijn opera op het drama Woyzeck van Georg Büchner. Hij voltooide het werk in 1921, nadat hij als militair had meegevochten in de Eerste Wereldoorlog. De Nationale Opera (DNO) omschrijft het werk als “schrijnend, dramatisch en meeslepend”. “In Wozzeck combineerde Berg zijn atonale componeerstijl met meer traditionele muzikale vormen. Hierdoor ontstond een unieke muziekstijl waarin hij de jonge, waanzinnig wordende soldaat indrukwekkend een stem geeft.”

DNO heeft Krzysztof Warlikowski gevraagd de opera te ensceneren. De Poolse regisseur debuteert bij DNO. Op zijn cv staan producties bij grote huizen als de Opéra national de Paris, de Bayerische Staatsoper, de Munt en het Royal Opera House. Hij is daarnaast artistiek directeur van het Nowy Teatr in Warschau.

Warlikowski werkt samen met dirigent Marc Albrecht, die voor zijn eigen Nederlands Philharmonisch Orkest staat, en een cast die aangevoerd wordt door Christopher Maltman (Wozzeck), Eva-Maria Westbroek (Marie) en Frank van Aken (Tambourmajor). Er zijn ook rollen voor onder anderen Jason Bridges (Andres), Marcel Beekman (Hauptmann/Der Narr) en Sir Willard White (Doktor). Morschi Franz zingt de kleinere rol van 2. Handwerksbursche.

Wozzeck maakt deel uit van de programmering van het Opera Forward Festival en gaat op 18 maart in première in Nationale Opera & Ballet. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder een kijkje achter de schermen van de productie:

Vorig artikel

MiR speelt Tristan met Bayreuth-kwaliteit

Volgend artikel

Jaroussky vertelt het verhaal van Orpheus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.