Binnenkort

Opera in de media: week 12

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (18 – 24 maart 2017) aandacht voor Andrea Chénier live vanuit München, met onder anderen Jonas Kaufmann, Marcel Beekman als radiopresentator en Guillaume Tell vanuit New York.

Video

Jonas Kaufmann. (© Julian Hargreaves / Sony Classical)
Jonas Kaufmann. (© Julian Hargreaves / Sony Classical)

Andrea Chénier in München
Rechtstreeks vanuit de Bayerische Staatsoper in München wordt de opera Andrea Chénier als livestream uitgezonden. Dirigent is Omer Meir Wellber, Philipp Stölzl deed de regie. Solisten zijn onder anderen Jonas Kaufmann, Anja Harteros en Doris Soffel.
Staatsoper.tv: zaterdag 18 maart om 19.00 u.

Jeugdwerk van Vivaldi
Voor het eerst sinds de première in 1716 werd een jeugdwerk van Vivaldi, de opera Arsilda, Regina di Ponto, geënsceneerd opgevoerd. Het Tsjechische barokensemble Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks zette de opera op het podium in Bratislava met als solisten onder anderen Lucile Richardot en de Nederlandse Olivia Vermeulen.
Culturebox: on demand.

Pergolesi onder leiding van Stutzmann
Het Ensemble Orfeo 55 voerde in 2014 het Stabat Mater van Pergolesi uit. Solisten waren sopraan Emöke Barath en countertenor Philippe Jaroussky. Het geheel stond onder leiding van Nathalie Stutzmann, die binnenkort in Nederland enkele uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion zal leiden.
Arte: zondag 19 maart om 18.25 u.

Butterfly on demand
De productie van Madama Butterfly door de Munt in Brussel is tot 23 maart on demand te zien op de site van het operahuis. In de hoofdrollen zongen Alexia Voulgaridou als Cio-Cio-San en Ning Liang als haar bediende Suzuki. Kirsten Dehlholm deed de regie, Roberto Rizzi Brignoli stond voor het orkest.
De Munt: on demand.

Audio

Marcel Beekman. (© Sarah Wijzenbeek / BLAEUBEECK)
Marcel Beekman. (© Sarah Wijzenbeek / BLAEUBEECK)

Zaterdag met Beekman
Tenor Marcel Beekman zoekt op zaterdagochtend de muziek uit voor Een goede morgen met. Hij is dit seizoen te horen bij De Nationale Opera in Wozzeck (vanaf 18 maart) en Salome (vanaf 9 juni).
NPO Radio 4: zaterdag 18 maart om 10.00 u.

Monteverdi in de Matinee
Het Barokorkest B’Rock en dirigent René Jacobs doen op zaterdagmiddag Amsterdam aan voor een uitvoering van Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse in patria. In de titelrol zingt bariton Stéphane Degout, in de andere rollen hoort u onder anderen mezzosopraan Katarina Bradić, tenor Mark Milhofer en bas Marcos Fink.
NPO Radio 4: zaterdag 18 maart om 13.00 u.

Tell in New York
Wel op de radio, maar niet in de bioscopen is de productie van Rossini’s Guillaume Tell door de Metropolitan Opera in New York. In de hoofdrollen zingen Gerald Finley, Marina Rebeka en Bryan Hymel met het koor en orkest van de Metropolitan Opera onder leiding van Fabio Luisi.
NPO Radio 4: zaterdag 18 maart om 19.00 u.

Rihm in het Muziekgebouw
Cappella Amsterdam zingt in het Avondconcert, dat wordt uitgezonden vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ. Onder dirigent Daniel Reuss wordt werk gezongen van Lang, Rihm en De Wert.
NPO Radio 4: zondag 19 maart om 20.00 u.

Händel en Willem van Oranje
De donderdagmiddagopera op BBC Radio 3 is deze week Il Parnassus in Festa, gecomponeerd door Händel ter gelegenheid van het huwelijk van Willem van Oranje en één van zijn vier echtgenotes, Anne. Countertenor David Hansen is één van de solisten, naast onder anderen Robin Johannsen en Kangmin Justin Kim. Het ensemble La Cetra Baroque uit Basel staat onder leiding van Andrea Marcon.
BBC Radio 3: donderdag 23 maart om 15.00 u.

Mozart en Schubert
Dirigent Frieder Bernius staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in werk van Mozart en Schubert. De solisten zijn Sarah Wegener, Sophie Harmsen, Ilker Arcayürek en Sebastian Noack.
NPO Radio 4: vrijdag 24 maart om 20.00 u.

Weektip

Wozzek in Wenen
Dit weekend gaat bij De Nationale Opera Wozzeck van Alban Berg in première. In onze discografie kunt u een vergelijking lezen van verschillende opnames van deze opera. De daar geprezen versie door dirigent Claudio Abbado en regisseur Adolf Dresen uit 1987 is in drie delen te vinden op YouTube. In de hoofdrollen zingen Franz Grundheber, Hildegard Behrens en Walter Raffeiner. Hier is deel één:

Vorig artikel

Requiem van Jeths verdient wereldroem

Volgend artikel

Skovhus geeft liedrecital in Muziekgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. Rudolph Duppen
  17 maart 2017 at 18:05

  Anders dan hier boven staat vermeld werd Il Parnasso in Festa van Händel niet gecomponeerd voor het huwelijk van Willem van Oranje met Anna, één van zijn vier echtgenotes maar voor het huwelijksfeest van de latere stadhouder Willem IV met de oudste dochter van de Engelse koning, George II, Anna van Hannover, The Princess Royal.Zij was zeer muzikaal en ontving muziekonderricht van Händel.

  Betreft het hier de opname van de uitvoering in de Zaterdag Matinee?

 2. François
  17 maart 2017 at 21:24

  Dank meneer Duppen, de haastige vertaling van de BBC-tekst leidde tot deze historische vergissing. Die BBC-informatie vermeldt niet waar het werk is opgenomen, dat kan zowel in Basel (19 oktober 2016) als Amsterdam (12 november) gedaan zijn.

 3. Leen Roetman
  18 maart 2017 at 08:28

  Bedankt Francois voor de link naar YouTube voor Wozzeck uit Wenen 1987. Ik zie nu dat Hamburg 1970 ook op YouTube is geuploaded.

  Op BBC Four wordt zondag de serie Revolution and Romance herhaald, Musical Masters of the 19th Century. Deel 2: Talkin’ ‘Bout a Revolution.
  Hoe “one French opera actually helped trigger a revolution when it was performed in Belgium in 1830.” (La Muette de Portici, Daniel Auber) en “how Carl Weber’s lovely work Der Freischutz articulated the longings for nationhood of the Germans and inspired Richard Wagner to attempt the transformation of the human spirit through his work.”
  “But it was Italian opera composer Giuseppe Verdi whose music had the most profound political impact in the 19th century. Suzy travels to Parma, Verdi’s home town, to meet the disciples who keep his flame alive to this day, venerating the man whose music embodied the fight for freedom and whose very name came to symbolise Italy’s fight for nationhood.”
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b07f2blk

  Kunnen we donderdag 23 maart via Culture Box naar Verdi’s opera Jérusalem kijken, rechtstreeks vanuit de opera in Luik. Bekijk alvast the teaser op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=D7tplJUYV8I

 4. Rudolph Duppen
  18 maart 2017 at 10:43

  Hartelijk dank François voor de snelle reactie. Het is trouwens een prachtig werk en het wordt subliem uitgevoerd.