Home » Binnenkort, Nieuws

Matinee brengt Strauss’ Intermezzo

Amsterdam18 maart 2017 2 reacties

De NTR ZaterdagMatinee voert op 25 maart in het Amsterdamse Concertgebouw de autobiografische komedie Intermezzo van Richard Strauss uit. David Zinman staat voor het Radio Filharmonisch Orkest, Christiane Kohl en Stephen Gadd zingen de hoofdrollen.

De Amerikaanse dirigent David Zinman (80) leidt de uitvoering van Intermezzo. (© Priska Ketterer)

De Amerikaanse dirigent David Zinman (80) leidt de uitvoering van Intermezzo. (© Priska Ketterer)

Richard Strauss kon voor Intermezzo geen librettist vinden. Hij besloot daarop zelf een tekst te schrijven. Het werd een “vermakelijke autobiografische komedie”, aldus de ZaterdagMatinee, “die volgens regisseur Max Reinhardt zelfs als toneelstuk zou kunnen worden opgevoerd”.

In Intermezzo verdenken de componist Robert Storch (Strauss) en zijn vrouw Christine (Pauline Strauss-de Ahna) elkaar over en weer van ontrouw. Na veel wantrouwen en misverstanden leggen ze hun ruzie bij en beseffen ze dat ze eigenlijk heel gelukkig getrouwd zijn.

Strauss wisselt in Intermezzo Duitstalige parlando-scènes af met symfonische tussenspelen, uitlopend op een “hartveroverend slotduet waarin Strauss zijn lyrische kunnen nog eens volledig ontvouwt”.

Christine wordt vertolkt door sopraan Christiane Kohl, Robert Storch wordt gezongen door bariton Stephen Gadd. Andere rollen zijn er voor onder anderen sopraan Hendrickje van Kerckhove (Anna), tenor David Danholt (Baron Lummer), tenor Joshua Ellicott (Kapellmeister Stroh), bariton Raoul Steffani (Kammersänger), sopraan Anitra Jellema (Hausmädchen) en sopraan Charlotte Janssen (Köchin).

De uitvoering van Intermezzo begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

door

2 reacties »

  • Rudolph Duppen zei:

    De laatste keer dat Intermezzo scenisch werd uitgevoerd in Nederland was in 1981 met de beroemde sopraan Elisabeth Söderström en Marco Bakker als Christine en Robert Storch o.l.v. Kenneth Montgomery.

  • Stefan Caprasse zei:

    In verband met ‘Intermezzo’: zeer aan te bevelen is de DVD opname van Glyndebourne olv Gustav Kuhn in de regie van John Cox met een werkelijk fantastische Felicity Lott!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.