Binnenkort

Operadagen 2017: Have a Good Day!

Operadagen Rotterdam begint komend weekend. We kijken vooruit naar het programma. Vandaag: Have a Good Day!, een supermarktopera van het Litouwse Operomanija, die internationaal al vele successen gevierd heeft.

Scène uit Have a Good Day! (© Rugile Barzdziukaite)
Scène uit Have a Good Day! (© Rugile Barzdziukaite)

Have a Good Day! duikt in de levens van tien kassières in een supermarkt. Hun levensloop en hun gedachtewereld worden gebruikt voor korte, persoonlijke drama’s. De voorstelling “bekritiseert met een flinke dosis humor en ironie de consumptiecultuur”, aldus Operadagen Rotterdam. “Operomanija presenteert met deze vaak geprezen voorstelling een geheel nieuwe beleving van boodschappen doen.”

Operomanija is een in Litouwen gevestigd productiehuis dat in diverse artistieke samenstellingen experimenteert met muziektheater. Sinds 2008 heeft het huis meer dan veertig hedendaagse opera’s en multidisciplinaire kunstprojecten gerealiseerd. Met Have a Good Day! boekte het gezelschap de afgelopen jaren een internationaal succes. De productie werd bekroond met theaterprijzen in eigen land, in Zweden en in Duitsland.

Het libretto van Have a Good Day! wordt door het gezelschap zelf omschreven als “a revealing mosaic of spoken, literary language and documentary”. De atmosfeer van de supermarkt wordt gecreëerd in een minimalistisch decor, met een aantal lichten en een grote rol voor alledaagse supermarktgeluiden als het gepiep van het scannen van boodschappen. Dat gepiep is een sleutelgeluid door de hele opera heen, voortdurend aanwezig. “Instead of becoming the main point of the opera, music serves the thoughts of the cashiers – it facilitates their voice”, aldus Operomanija.

Het concept van Have a Good Day! is uitgedacht door Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė en Rugilė Barzdžiukaitė, waarbij Grainytė ook het libretto heeft geschreven. Lina Lapelytė zorgde voor de compositie en de muziekregie.

De voorstelling is op woensdag 17 mei tweemaal te zien in de Rotterdamse Schouwburg, om 19.00 en 21.00 uur. Tussendoor wordt in een gesprek met de makers dieper ingegaan op de opera.

Zie voor meer informatie de website van Operadagen Rotterdam.

Hieronder een clip over de opera:

Vorig artikel

Westbroek en Van Aken erelid WGN

Volgend artikel

David Prins nieuwe leider Hollands Diep

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.