AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Judith, Kate en Duncan

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 90.

Volgend seizoen in Luik
Carmen, Rigoletto, maar ook Manon Lescaut en Le Domino Noir zijn komend seizoen te zien in Luik bij de Opéra Royal de Wallonie. Judith van Wanroij is te gast voor Le nozze di Figaro.

Sunken Garden in Dallas
De Dallas Opera heeft zijn nieuwe seizoen bekendgemaakt. Ook hier een Nederlandse naam: Michel van der Aa. Zijn opera Sunken Garden zal volgend jaar maart zijn Amerikaanse première beleven.

Make the Met great again
Breng parallel twee versies van een opera op de planken, een traditionele en een innovatieve. Het is één van de tips van Operawire aan de New Yorkse Metropolitan Opera. Het huis kampt met teruglopende kaartverkoop.

Let them eat cake
Leonie, Leonie en Leon, dat zijn enkele van de castleden van STYX, dat Holland Opera binnenkort opvoert in Utrecht. Als start van de repetities was er conceptuele taart.

Plaatjesdraairadio
Het wordt vast prachtig en enig, maar “bekende hits uit de klassieke muziek” vinden we een tikje zorgwekkende formulering.

Liggen in de opera
In de ensceneringen van Robert Carsen speelt het bed een belangrijke rol, zo ontdekte blogger Zerbinetta. Ze vond 21 decorfoto’s met een bed.

https://twitter.com/ZerbinettasBlog/status/866669708308828161

Succes voor Zuid
Muziek en zang werden net iets beter gewaardeerd dan het regieconcept. De recensies waren over het algemeen positief over de nieuwe Opera Zuid-productie.

Nieuw album van Kate
Mezzosopraan Kate Lindsey maakte een cd met werk van onder anderen Weill en Korngold. Terwijl ze in Amsterdam bij De Nationale Opera in Hänsel und Gretel zong, repeteerde ze de weekends in Parijs met jazzmusicus Baptiste Trotignon voor de cd.

Nicole schrijft
Zangeres Nicole Fiselier snapt hoe het werkt in de moderne media. Ze laat van zich horen.

Leven als een opera
De net-ontstane Meyerbeer-revival heeft nu ook de hoogste kringen bereikt.

Talentontwikkeling
Jong talent hoort niet alleen op het podium, maar ook erachter. Het Royal Opera House geeft ze de kans achter de schermen.

Millennial avant la lettre
Gisteren was het Wagners geboortedag.

Lisette op cd
Sopraan Lisette Oropesa is nog tot 5 juni in Nederland voor Gilda in Rigoletto bij De Nationale Opera. Deze week kwam haar nieuwe lied-cd uit.

Die zanger die op Harry lijkt
Duncan Rock schijnt wat weg te hebben van de Britse prins Harry. Toen de bariton bij de BBC optrad, ontstond er verwarring. Het Britse kwaliteitsmedium OK! vergat in de opwinding even te achterhalen hoe de zanger heette.

Making-of
Sinds 7 mei brengt de Deutsche Oper in Berlijn een nieuwe enscenering van Wagners Der Fliegende Holländer, met onder anderen Samuel Youn en Ingela Brimberg. Er is een making-of-video.

Instapmodellen
Whatsonstage maakte een lijstje van tien opera’s die nieuwelingen in het genre zouden kunnen proberen. En dat is heus niet alleen Carmen en Cav/Pag.

Vorig artikel

Operadagen: In Koor! vraagt geduld

Volgend artikel

Prijsvraag: Matthias Goerne zingt Mahler

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.