BinnenkortNieuws

Ekaterina Levental speelt De Weg

De Weg is het eigen verhaal van sopraan Ekaterina Levental over haar vlucht uit Tasjkent. Na omzwervingen in verschillende landen eindigde die vlucht in Nederland. De autobiografische voorstelling is komend weekend enkele malen in Purmerend te zien.

Ekaterina Levental in De Weg.

Zangeres/harpiste Ekaterina Levental kwam op 17-jarige leeftijd naar Nederland. Ze studeerde aan verschillende conservatoria en behaalde voor zowel harp als zang haar master cum laude. De sopraan zong in producties van De Nationale Opera en Muziektheater Hollands Diep. Recent werkte ze mee aan Eisler On The Go, waarin ze Louise, de vrouw van Hanns Eisler, zong. Op het komende Grachtenfestival zingt ze de hoofdrol in We Cannot Sleep van Luke Deane.

In een interview met Place de l’Opera twee jaar geleden vertelde Levental het verhaal van haar leven in Tasjkent, het moment dat het verstandig leek te vluchten en de weg die uiteindelijk in Nederland uitkwam, in een asielzoekerscentrum in Brabant. Met theatermaker Chris Koolmees verwerkte ze haar ervaringen in een voorstelling, waarin ze praat en zingt, zichzelf begeleidend op de harp.

Kortgeleden kondigde de zangeres aan dat ze werkt aan een vervolg op De Weg, dat als titel De Grens zal krijgen. Komend seizoen zal ze beide voorstellingen doorspelen, naast optredens met onder meer Duo Bilitis, dat ze samen met harpiste Eva Tebbe vormt.

De voorstelling De Weg is op donderdag 22 en vrijdag 23 juni te zien tijdens het Festival Reuring in Purmerend. Beide dagen wordt gespeeld in het voormalige stadhuis – tegenwoordig het Purmerends Museum. “Tussen vluchtelingenstromen en kabinetsformatie biedt De Weg een actueel, waargebeurd en persoonlijk verhaal. Met prachtige muziek. Gun jezelf een ontroerende avond en kom naar De Weg in het Reuring Festival Purmerend”, aldus Ekaterina Levental.

Zie voor meer informatie de website van het festival.

Vorig artikel

YouTube-portret: Catriona Morison

Volgend artikel

Muzikaal sterke Sadko bij Opera Gent

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.