Achtergrond

YouTube-portret: Catriona Morison

Mezzosopraan Catriona Morison werd afgelopen zondag gekroond tot BBC Cardiff Singer of the World 2017. Een portret in beeld van het Schotse talent. Met dank aan YouTube.

Catriona Morison. (© John Cooper)

BBC Cardiff Singer of the World is één van de meest prestigieuze prijzen die jonge zangers in de wacht kunnen slepen. De competitie bestaat sinds 1983 en heeft een indrukwekkende lijst winnaars, met onder anderen Karita Mattila, Dmitri Hvorostovsky, Anja Harteros en recent Jamie Barton. In de categorie lied wonnen onder anderen Bryn Terfel, Christopher Maltman en Elizabeth Watts.

Catriona Morison (31) is de nieuwste toevoeging aan de lijst. Ze won niet alleen de hoofdprijs, maar ook de liedprijs, gedeeld met bariton Ariunbaatar Ganbaatar. De zangeres ontving de Cardiff Trophy en 15.000 pond prijzengeld. De publieksprijs ging naar de Engelse sopraan Louise Alder.

Morison is een mezzosopraan uit Schotland. Ze studeerde aan de Universität der Künste in Berlijn en aan het Royal Conservatoire of Scotland in Glasgow, waar ze met onderscheiding afstudeerde. Ze was lid van de Thüringer Opernstudio, een samenwerking van verschillende theaters in Thüringen, en volgde het Young Singers Project van de Salzburger Festspiele.

De afgelopen jaren nam Morison met succes deel aan verschillende internationale competities. Ze was finalist van de International Hilde Zadek Voice Competition en won in 2014 op het International Vocalisten Concours de oratoriumprijs.

Hieronder twee clips van haar optreden in de IVC-finale in 2014:

In haar studiejaren zong Morison rollen als Nerone in L’incoronazione di Poppea, Hermia in A Midsummer Night’s Dream en Dorabella in Così fan tutte. In de zomer van 2014 deed ze waardevolle ervaring op bij de Bayreuther Festspiele, waar ze deel uitmaakte van het koor in Lohengrin, Tannhäuser en Der fliegende Holländer. Een jaar later kreeg ze een kleine rol in Der Rosenkavalier bij de Salzburger Festspiele.

Vanaf het najaar van 2015 begon Morison flink aan de weg te timmeren bij de operatheaters in Thüringen. Ze zong kleine rollen bij het Deutsches National Theater Weimar, het Theater Nordhausen en het Theater Erfurt.

Begin dit seizoen kwam Morison onder contract te staan bij de Oper Wuppertal, waar ze direct Nicklausse mocht zingen in Les contes d’Hoffmann en verder optrad als onder anderen Clarice in L’amour des trois oranges en Maddalena in Rigoletto.

In Wuppertal zong ze ook in AscheMond oder The Fairy Queen, een opera van de hedendaagse Duitse componist Helmut Oehring. Hieronder een korte clip over die productie, met vanaf minuut 1 een korte demonstratie van Morisons vocale (en theatrale!) kunsten.

In Cardiff verzekerde Morison zich een plekje in de finale met repertoire van Händel, Massenet en Richard Strauss. Daaronder ‘Where shall I fly?’, de aria uit Hercules die Morison ook op het IVC zong (zie het filmpje aan het begin van dit overzicht). Van Massenet zong de mezzo ‘Werther, Werther! … Qui m’aurait dit la place’ uit Werther. Hieronder de opname:

In de finale zong Morison muziek van Rossini, Richard Strauss, Ravel en Purcell. Voor de liedprijs zong ze Schönberg, Korngold, Brahms, Grieg, Vellones en Orr. Het was goed genoeg voor beide prijzen. Hieronder de prijsuitreikingen:

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Catriona Morison. De finale van Cardiff Singer of the World is nog terug te zien op de website van de BBC.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Catriona, Diana en Sarah

Volgend artikel

Ekaterina Levental speelt De Weg

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.