AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Dolora, Ailyn en Diana

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 103.

Mezzo kijkt vooruit
De Amerikaanse mezzosopraan Dolora Zajick vraagt zich vast af welke rollen bij haar passen over vijf jaar. Dan is ze 70.

Gurre-Lieder op tv
Ook Opera Today heeft een recensie van Gurre-Lieder, dat onlangs tijdens de BBC Proms werd uitgevoerd. Het verhaal eindigt met goed nieuws voor wie BBC 4 op de kabel heeft: de opname wordt op 3 september uitgezonden.

Multi-vocale glazen
NTR Opera Live-presentator Hein van Eekert bevond zich deze week bij een relikwie in Wenen.

Juan Diego gaat terug in de tijd
Belcantotenor Juan Diego Flórez komt binnenkort met een opmerkelijke stap. Hij zingt uitsluitend werk van Mozart op de cd voor zijn nieuwe label Sony. Op zijn cv staat overwegend belcanto, maar toch ook nog drie Mozart-opera’s: Così fan tutte, Don Giovanni en Mitridate.

Hallo SNCF!
Bariton Stéphane Degout is vanuit zijn woonplaats Lyon alweer naar zijn werk gereisd, in Brussel ditmaal, voor Pinocchio van Boesmans. De nieuwe opera ging eerder deze zomer in Aix-en-Provence in wereldpremière. Een flink eind treinen, maar er viel niks te zien van het fraaie landschap.

Ailyn superstar
Een rol bij de Metropolitan Opera en op de foto bij Dario Acosta: dan heb je het als zangeres wel gemaakt. Toch kwam het succes bij Ailyn Pérez niet aangewaaid: “For my first few years working, I spent a lot of time panicking—is it gonna be okay?”

2018 Rossini-jaar
Volgend jaar wordt de 150ste sterfdag van Rossini herdacht. Over het aan de componist gewijde jaarlijkse festival in Pesaro zijn voor de editie 2018 al enkele geruchten en feiten bekend.

Diana binnenkort in Amsterdam
Diana Damrau zingt op 14 september bij het Koninklijk Concertgebouworkest met dirigent Thomas Hengelbrock. Het is de opening van het nieuwe seizoen. Kaartjes beginnen bij 140 euro, rang 1+ doet 295 euro.

Historisch document
Muziekschrijver Alex Ross vond de film Wagner in Venetië van de Tsjech Petr Ruttner op YouTube. De stem van componist Richard Wagner wordt in deze film uit 1982 gedaan door Orson Welles.

Joyce steekt de handen uit de mouwen
Anis Barnat richtte in Griekenland een tak op van El Sistema, dat we kennen uit Venezuela. Griekse kinderen en kinderen uit de vluchtelingkampen maken samen muziek. “With music we’ve actually found maybe the best way to communicate and sharing the same music, sharing the same emotions.”

Guilty pleasure kent een overtreffende trap
De Britse tenor Rupert Charlesworth was de laatste jaren geregeld in ons land te horen, onder meer in de Johannes-Passion van Bach en in Acis and Galatea van Händel. Onlangs was de zanger in Las Vegas.

https://twitter.com/RupieCharles/status/899241352411488257

Stemoefeningen live op tv
Voordat ze opgaan, doen operazangers hele vreemde dingen, die meestal niet in de openbaarheid komen.

Lisettes nieuwe opname
Natuurlijk hebben we meteen geliket en ons comment was dat we het liketen.

Lowlands doet Wonderfeel
Festival Lowlands, het Wonderfeel van de popmuziek, programmeert ieder jaar klassieke muziek. Dit jaar stond het Rotterdamse ensemble Club Gewalt er met zijn work-outopera en speelde het Noord Nederlands Orkest in de legendarische Alphatent. Antony Hermus stond voor het orkest.

Stoyanova vertelt
“In this moment there will be two horses, in this moment there will be stairs.” Krassimira Stoyanova ‘repeteerde’ voor Aida in New York.

Claude jarig
Vandaag, dinsdag 22 augustus, is de 155ste geboortedag van Claude Debussy. Zijn opera Pelléas et Mélisande is sinds vorige week te zien in een regie door Krzysztof Warlikowski in de Ruhrtriennale.

Vorig artikel

Hermus leidt Last of the SummerNights

Volgend artikel

Lady Macbeth triomf voor Mariss Jansons

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    25 augustus 2017 at 14:11

    Een van de grootste fans van Joyce DiDonato is Dame Janet Baker. Deze beroemde mezzosopraan, die ook zonder conservatoriumopleiding de wereld aan haar voeten kreeg, werd 21 augustus 84 jaar. Ze coacht momenteel vooral collega’s die een operarol onder de knie willen krijgen en is nog regelmatig in de loges van Covent Garden te vinden.