BinnenkortNieuws

Herbeleef Beethoven-concert uit 1803

Het Concertgebouw in Amsterdam biedt op maandag 2 oktober een kans om een Beethoven-concert bij te wonen, precies zoals het op 5 april 1803 in het Theater an der Wien plaatsvond. Op het programma de tweede symfonie, het derde pianoconcert en het oratorium Christus am Ölberge.

Dirigent Jan Caeyers is een groot Beethoven-kenner. Hij schreef in 2009 een biografie van de componist. (© Marco Borggreve)

Het was een gedenkwaardige dag in Wenen, 5 april 1803. Maar liefst drie werken van Ludwig van Beethoven gingen die dag in première. Beethoven leidde zelf het orkest én soleerde in zijn derde pianoconcert.

Beethoven-specialist Jan Caeyers waagt zich samen met zijn speciaal voor de muziek van Beethoven opgerichte orkest, Le Concert Olympique, en met het Arnold Schönberg Koor aan een reconstructie van die dag in april.

Het orkest opent met het derde pianoconcert, waarin Kristian Bezuidenhout zich op de plaats van Beethoven zet en soleert. Na het pianoconcert volgt de “optimistische tweede symfonie”, zoals het Concertgebouw het werk omschrijft. Ter afsluiting klinkt Christus am Ölberge, een oratorium over de worsteling van Jezus in de tuin van Getsemane, voorafgaand aan zijn gevangenneming en kruisiging. Beethoven schreef het stuk in slechts een paar weken tijd, op een tekst van Franz Xaver Huber.

Het oratorium kent drie solopartijen, waar zangers van grote naam voor aantreden. De gerenommeerde operazangeres Marlis Petersen neemt de sopraanrol voor haar rekening. Tenor Steve Davislim is wellicht iets minder bekend, maar draait al sinds begin jaren negentig mee op het hoogste niveau in de operawereld, met onder meer een huiscontract in Zürich. De laatste solist is de Duitse bariton Dietrich Henschel, een graag geziene gast in Nederland.

Zie voor meer informatie over het concert de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Norma, Tania en Matthew

Volgend artikel

Londense Guillaume Tell op dvd uitgebracht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.