BinnenkortNieuws

Charlotte Houberg geeft lunchrecital

Sopraan Charlotte Houberg geeft met pianist Felix Justin op woensdag 4 oktober een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma van het gratis lunchconcert staat werk van Haydn, Rossini en Barber. Van de Amerikaanse componist klinken enkele van zijn Four Songs.

Charlotte Houberg. (© Max Thijssen – NIMAX Photography)

Een jaar geleden studeerde sopraan Charlotte Houberg cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens die opleiding en sinds haar afstuderen heeft ze zich op alle terreinen van de klassieke zang begeven. Ze was één van de ‘Three witches’ in de eigentijdse opera Theatre of the World van Louis Andriessen – net verschenen op cd – en zong afgelopen seizoen ook de rol van Frasquita in Carmen.

Het samenstellen van het programma voor haar optreden in het Concertgebouw is met alle zorgvuldigheid gebeurd. Afgelopen zomer vertelde Charlotte Houberg er in een interview met Place de l’Opera over. “Ik zing werk van Rossini en Haydn en de Four Songs van Samuel Barber. Die wilde ik al heel lang doen. Ik kan niet eens goed uitleggen waarom. Iets in die liederen maakt me nieuwsgierig. Het vierde lied, ‘Nocturne’, is bekend, net als ‘Sure on This Shining Night’, dat ik jaren geleden vaker heb gezongen.”

Samuel Barber componeerde zijn Four Songs tussen 1937 en 1940. In die jaren was Barber uiterst productief; ook het Adagio for Strings, ontleend aan zijn strijkkwartet, dateert uit die jaren. De delen van de cyclus staan los van elkaar en hebben teksten van verschillende dichters. ‘A Nun Takes the Veil’ is gebaseerd op een gedicht van Gerard Manley Hopkins, terwijl ‘Secrets of the Old’ werd gecomponeerd op een tekst van de Britse dichter W. B. Yeats.

Hoewel ze ook opera en oratorium in haar agenda heeft staan, is het lied een belangrijk element in de muzikale wereld van Charlotte Houberg. “Hoe graag ik ook opera zing, het lied is te mooi om te laten zitten. Opera is soms wat basaler in de emotie, wat minder literair. Dat is in het lied, met al die poëzie, heel anders”, aldus de sopraan in het interview van deze zomer.

Het recital van Charlotte Houberg en Felix Justin is gratis te bezoeken in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw op woensdag 6 oktober om 12.30 uur. Vanaf 11.30 uur worden de kaarten bij de ontvangstbalie uitgegeven.

Vorig artikel

Van Schothorst en De Jong geven recital

Volgend artikel

Metropolitan opent biosseizoen met Norma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.