BinnenkortNieuws

Metropolitan opent biosseizoen met Norma

De Metropolitan Opera in New York opent op zaterdag 7 oktober zijn geliefde bioscoopserie met een live-vertoning van Norma. De titelrol in de opera van Bellini wordt vertolkt door Sondra Radvanovsky.

Sondra Radvanovsky als Norma. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Norma is het meesterwerk van de veel te jong gestorven Vincenzo Bellini. De opera speelt zich af in Gallië ten tijde van de Romeinse invasie. Het verhaal draait om de hogepriesteres Norma, die in het geheim haar kuisheidsgelofte heeft gebroken door een relatie aan te gaan met de Romeinse proconsul Pollione. Ze heeft zelfs twee kinderen van hem gekregen. Als Pollione voor een ander valt, de jonge priesteres Adalgisa, wordt Norma voor het blok gezet, met verstrekkende gevolgen.

De Metropolitan Opera brengt Norma in een nieuwe productie van David McVicar. De bekende Schotse regisseur plaatst het verhaal diep in een druïdenbos, te midden van natuur en oude rituelen. De decors komen van Robert Jones. Het muzikale deel wordt verzorgd door maestro Carlo Rizzi, een specialist in het belcantorepertoire.

Norma is fameus vanwege de loodzware titelrol voor sopraan. Het kan je maken of breken. De Amerikaans-Canadese Sondra Radvanovsky is vertrouwd met de partij; ze heeft de rol sinds seizoen 2011/2012 bij verschillende huizen gezongen. Vaste bezoekers van de Live in HD-serie van de Met zullen haar kennen van haar vertolkingen in de drie Tudor-opera’s van Donizetti.

Radvanovsky staat naast Joyce DiDonato als Adalgisa, Joseph Calleja als Pollione en Matthew Rose als Oroveso. De voorstelling wordt gepresenteerd door Deborah Voigt.

Norma wordt in Nederland vertoond bij verschillende vestigingen van Pathé, de drie vestigingen van CineMec, Theater de Speeldoos in Baarn, Stadsbioscoop Rembrandt in Arnhem en Foroxity Roermond.

Vorig artikel

Charlotte Houberg geeft lunchrecital

Volgend artikel

Visser regisseert geslaagde Traviata

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

12Reacties

 1. Mauricio Fernandez
  6 oktober 2017 at 19:33

  Ik ben heel erg benieuwd morgenavond naar deze Norma, aan Radvanovsky zal het niet liggen maar waarom Di Donato als Adalgisa?? Met alle respect voor deze prachtige zangeres maar Adalgisa is een sopraanrol, punt uit! De hoge C zal zij zeker niet eens proberen te zingen vrees ik.

 2. Rudolph Duppen
  6 oktober 2017 at 21:52

  In deel 3 van The New Grove Dictionary of Opera staat: Adalgisa, now usually given to a mezzo-soprano, ———.Het is inderdaad een sopraan partij maar ik heb de rol live nooit door een sopraan horen zingen wel door een wat ik zou willen noemen opgevoerde mezzo sopraan.In het seizoen 1973-1974 zong Christina Deutekom Norma bijgestaan door o.a. de mezzo sopraan Montserrat Aparici als Adalgisa in een productie van de Nederlandse Operastichting. In het seizoen 1978-1979 zong Joan Sutherland in dezelfde productie met Huguette Tourangeau als Aldagisa. Deze laatste zangeres met de wonderlijk lage borststem was meer een alt dan een mezzo. Zij zong de hoge C vast niet. In de minder goed verlopen uitvoering van Norma met Nelly Miricioiu bij DNO in het seizoen 2004-2005 (Ik was bij de voorstelling waarin ze zong) werd de rol van Aldagisa gezongen door de mezzo sopraan Irini Tsirakidis. Ik kan me niet herinneren of deze zangeres er een hoge C uit kreeg. Ik verheug me op de uitvoering van morgen met of zonder de hoge C van Aldagisa.

 3. Rudolph Duppen
  6 oktober 2017 at 21:54

  Sorry Adalgisa.

 4. Mauricio
  6 oktober 2017 at 22:41

  Beste Rudolph, inderdaad, ik heb zelden een sopraan Adalgisa live meegemaakt, de meeste mezzi die de rol zingen durfen de hoogte niet aan. In de Matinee zong Violeta Urmana, toen nog een sopraan, deze rol ‘come scritto’ en samen met Nelly Miricioiu leverde dat een onvergetelijke ervaring!

 5. Rudolph Duppen
  7 oktober 2017 at 11:41

  Beste Mauricio dat was inderdaad een unieke uitvoering. Ik herinner me wel een benefietgala in Het Concertgebouw waar Nelly Miricioiu samen met Charlotte Margiono, een echte sopraan, het beroemde duet uit Norma zong.

 6. Erik
  8 oktober 2017 at 11:51

  Kijk hier…Miricioiu en Margiono tijdens het HerengrachtConcert in 1997!

  https://www.youtube.com/watch?v=WBnECCrRp1U

 7. Rudolph Duppen
  8 oktober 2017 at 12:44

  @Erik: Hartelijk bedankt. Van het benefietgala in Het Concertgebouw bestaat een CD opname.

 8. Pieter K. de Haan
  8 oktober 2017 at 13:36

  Er bestaat en complete cd-opname met Joan Sutherland als Norma, Montserrat Caballé als Adalgisa(!), Luciano Pavarotti als Pollione en Samuel Ramey als Oroveso o.l.v. Richard Bonynge.

 9. Maarten-Jan Dongelmans
  8 oktober 2017 at 13:59

  Wat een meeslepende uitvoering was dat, afgelopen zaterdag. Jammer dat er tot aan Casta diva regelmatig storing in beeld en geluid was, althans tijdens de uitzending in Nijmegen.
  Lees voor de recensie: blog.cinemec.nl.

  @Pieter K.: dit is de tweede registratie die Sutherland maakte voor Decca zo’n beetje aan het eind van haar carrière. De oudere opname uit 1964 is ook de moeite waard omdat hij super compleet en op de oorspronkelijke toonhoogtes wordt gespeeld. Joans uitspraak is voor haar doen opmerkelijk goed. Naast Sutherland horen we hier de onvergetelijke Marilyn Horne (geen sopraan dus) en Yvonne Minton (een mezzo als Clotilde). Bonynge probeerde in dit stadium van zijn carrière vooral goed naar zijn vrouw te luisteren en haar tempi bij het houden maar dirigeert verder betrouwbaar.

 10. Pieter K. de Haan
  8 oktober 2017 at 14:07

  Ik heb de directe uitzending uit de Met helaas moeten missen, maar ik hoop nog ergens een reprise te kunnen bezoeken. Het ging mij er bij de Sutherland-opname uiteraard om te attenderen op de sopraan Montserrat Caballé als Adalgisa, vandaar ook (!). Marilyn Horne is overigens haar carrière begonnen als sopraan en wel in Gelsenkirchen.

 11. Maarten-Jan Dongelmans
  8 oktober 2017 at 14:11

  Een aantal Pathétheaters biedt op 22 oktober de encore.

 12. Maarten-Jan Dongelmans
  20 maart 2019 at 19:30

  De Blu-ray is inmiddels door Warner Music (Erato) uitgebracht.