BinnenkortNieuws

Van Schothorst en De Jong geven recital

Sopraan Loes van Schothorst en organiste/componiste Margreeth de Jong geven op vrijdag 6 oktober een recital in de Edesche Concertzaal. Op het programma voornamelijk repertoire van vrouwelijke componisten, onder wie De Jong zelf.

Margreeth de Jong. (© Sjaak Verboom)

Zoals in zo veel vakgebieden is in het componistengilde de bijdrage van vrouwen lange tijd onderbelicht geweest. Dat terwijl de muziekwereld sinds Hildegard von Bingen (1098-1179) vele vrouwelijke geniën gekend heeft. De jonge Loes van Schothorst en de ervaren Margreeth de Jong brengen enkelen voor het voetlicht.

Van Fanny Hensel-Mendelssohn klinken de ‘Preludium in F’ voor orgel en het lied ‘Nachtwanderer’. Haar jongere broer Felix komt aan bod met de vierde van zijn zes orgelsonates en twee fragmenten uit oratoria.

Clara Schumann, een goede bekende van de familie Mendelssohn, creëerde een liedoeuvre waar zangers nog altijd graag uit putten. Van Schothorst zingt er twee: ‘Ihr Bildnis’ en ‘Liebst du um Schönheit’.

Het programma na de pauze draait geheel om de composities van Margreeth de Jong, die al ruim 25 jaar werken schrijft die in binnen- en buitenland uitgevoerd worden. Naast verschillende orgelstukken staat er een liederencyclus op het programma: Four Love Songs uit 2016. De vier liederen zijn geschreven op teksten van de Engelse dichteres Christina Rossetti en draaien om de liefde, de dood en kinderen.

Het concert begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Opera in de media: week 40

Volgend artikel

Charlotte Houberg geeft lunchrecital

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.