AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Tara, Walt en Nino

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 109.

#PrayingforVegas
Opnieuw is er een gruwelijk nieuwsfeit waarop veel bekende namen uit de muziekwereld reageren.

Sopraan Renée Fleming riep op het wapengeweld te stoppen.

Onderscheiding voor Hampson en Rieger
Afgelopen weekend ontvingen bariton Thomas Hampson en pianist Wolfram Rieger de Hugo-Wolf-Medaille van de Internationale Hugo-Wolf-Akademie für Gesang, Dichtung und Liedkunst. De uitreiking in Stuttgart is terug te zien in een video.

Crazy little things
De tv-serie Will and Grace kwam onlangs na elf jaar terug met nieuwe afleveringen. De serie draait om ‘best friends forever’ Will Truman, die altijd gedoe heeft in relaties met mannen, en Grace Adler, voor wie hetzelfde geldt. Vanaf 3 oktober zijn de nieuwe afleveringen te zien bij TLC. Het Gay Men’s Chorus of Washington DC was blij en ging ervan zingen.

De kunst van het beledigen
“It is the most insipid and base parody on music”, zei Tsjaikovski over de opera Boris Godoenov van Moessorgski.

Rodelinda
Countertenor Tim Mead was in Londen en kwam zichzelf tegen.

Kledingadvies
Over haar kostuum en uiterlijk in een opera in Glyndebourne, enkele jaren geleden, ontstond veel ophef. Maar deze keer is Tara Erraught geheel zelf verantwoordelijk voor haar kleding.

Vleeskeuring
Er komt weer een kalender, en nu is er zelfs een fotoboek. Geen cd of dvd. Maar dat is logisch, want het aantal baritons dat waardering verdient voor hun vocale en theatrale kwaliteiten is oneindig veel groter dan de jaarlijkse verzameling pin-ups. Ook hier is Nederlandse inbreng: bariton Robert Brouwer staat op de kalender.

Staatsoper terug
Het motto ‘Staatsoper für Alle’ werd afgelopen weekend zeer serieus genomen. Bijna heel Berlijn liep uit voor de eerste feestelijkheden rond de heropening van de Staatsoper.

De verbouwde Staatsoper is al getest op akoestiek door muziekdirecteur Daniel Barenboim. Hij vond het geluid “hervorragend”.

Opera in het museum
De eerste reacties zijn enthousiast over de tentoonstelling over opera die het Londense museum V&A heeft ingericht. Tot 25 februari is de presentatie van 400 jaar operageschiedenis te zien.

De dolende
Afgelopen weekend ging La traviata in première bij de Nederlandse Reisopera. Op Twitter regende het complimenten over de productie, de zang en de techniek. Alleen journaliste Ingrid Bosman leek het echt begrepen te hebben.

Opera over operafan
Journalist/dichter Walt Whitman was een gepassioneerd liefhebber van het werk van componisten als Rossini, Bellini en Donizetti. Zijn bekendste werk, de cyclus Leaves of Grass, werd sterk geïnspireerd door opera. Er is nu een opera over Walt Whitmans herinneringen aan de Amerikaanse burgeroorlog.

Bekende namen
BBC Music Magazine wijdt een nummer aan de twintig mooiste opera’s. Op de begeleidende cd prijken twee Nederlandse namen: Henk Neven en Lawrence Renes.

People come, people go
Grote organisaties als de Metropolitan Opera moeten soms reorganiseren. Het huis bood 21 van zijn 243 kantoormedewerkers een afvloeiingsregeling aan. De New York Times spreekt van “voluntary buyouts”.

Norman Lebrecht heeft hetzelfde nieuws, maar kiest zijn woorden wat anders. In zijn tekstje gaat het over “sacking 21 people” en “victims”. Hij kent ze alle 21 en omschrijft ze als “loyal and veteran staff who have given their lives to the Met”. Het zijn, nog steeds volgens Lebrecht, de “casualties” van het beleid van Peter Gelb.

Het hoeft niet op…

Prijs voor Lyon
Het operahuis in Lyon is door Opernwelt onderscheiden. Place de l’Opera ging er in 2011 al eens kijken.

Cultuur voor het volk
Voor de Nederlandse operahuizen is het kinderen laten kennismaken met cultuur al jaren serious business. In mei volgend jaar kunnen kinderen in Amsterdam eerst naar de Nachtwacht en dan door naar Nationale Opera & Ballet voor de herneming van Hondenhartje.

https://twitter.com/Sywert/status/913329706681987073

Le selfie
Een selfie (de Fransen spreken liever van een “autoportrait”of een “égoportrait”) door ‘la déesse’.

Biertje
We dachten heus dat alle operazangers en hun collega’s uit de muziek uitsluitend verse muntthee dronken.

Vorig artikel

Visser regisseert geslaagde Traviata

Volgend artikel

Krachtig pleidooi voor Christus am Ölberg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.