Binnenkort

Opera in de media: week 41

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 (7 – 13 oktober 2017) aandacht voor een livestream van Lucia di Lammermoor met Lenneke Ruiten in de hoofdrol en voor tweemaal Thomas Oliemans bij NPO Radio 4.

Video

Lenneke Ruiten. (© Victor Thomas)

Lucia live vanuit Lausanne
Stefano Poda ontwierp decor, licht en kostuums en maakte de enscenering voor een nieuwe productie van Lucia di Lammermoor in Lausanne. De opera wordt vanavond, vrijdag 6 oktober, gestreamd door Arte Concert. In de hoofdrollen zingen de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten als Lucia, Airam Hernández als Edgardo, Àngel Òdena als Enrico en Patrick Bolleire als Raimondo. De muzikale leiding heeft Jesús López Cobos.
Arte Concert: vrijdag 6 oktober om 19.50 u.

Speler in Wenen
Het online betaalkanaal van de Wiener Staatsoper streamt zaterdagavond de uitvoering van De Speler van Prokofjev, gedirigeerd door Simone Young. Regisseur Karoline Gruber werkte in deze productie met onder anderen Dmitry Ulyanov, Elena Guseva en Misha Didyk.
StaatsoperLive: zaterdag 7 oktober om 19.30 u.

Kate Royal. (© Sussie Ahlburg)

Schumann in Parijs
Schumanns wereldlijke oratorium Das Paradies und die Peri, gebaseerd op een Perzische sage, werd vorig jaar december opgenomen in Parijs. Arte zendt het stuk op de late zondagavond uit. Dirigent Daniel Harding leidde het Orchestre de Paris en de solisten, onder wie bariton Matthias Goerne en de sopranen Christiane Karg en Kate Royal.
Arte: zondag 8 oktober om 0.00 u.

Manon Lescaut in Luik
Op de website van Culturebox is een opname terug te zien van Manon Lescaut van Puccini, uitgevoerd door de Opéra Royal de Wallonie, met dirigente Speranza Scappucci en regisseur Stefano Mazzonis di Pralafera. Sopraan Anna Pirozzi zong de titelrol, Des Grieux werd gezongen door tenor Marcello Giordani.
Culturebox: on demand.

Audio

Matinee met François-Xavier Roth
Het ensemble Les Siècles en het Vlaams Radio Koor verzorgen onder leiding van François-Xavier Roth de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma de vijfde symfonie van Beethoven en werk van Méhul en Kleinheinz. Solisten zijn onder anderen sopraan Chantal Santon-Jeffery en mezzosopraan Caroline Meng.
NPO Radio 4: zaterdag 7 oktober om 14.00 u.

Sneeuwmeisje in het Bolshoi
Afgelopen juni werd Rimsky-Korsakovs opera Sneeuwmeisje opgenomen in het Bolshoi Theater in Moskou. Dirigent was Tugan Sokhiev, solisten waren onder anderen Olga Seliverstova, Alexandra Kadurina en Elchin Azizov.
Radio 4: zaterdag 7 oktober om 19.00 u.

Michael Fabiano. (© Arielle Doneson)

La bohème in Londen
Dit weekend brengt het Royal Opera House in Londen tweemaal een uitvoering van La bohème van Puccini. De uitvoering van zaterdag is live te volgen op BBC Radio 3. In de hoofdrollen zingen sopraan Nicole Car als Mimì en tenor Michael Fabiano als Rodolfo. Het orkest wordt geleid door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 7 oktober om 19.30 u.

Hart en ziel in de muziek
Komende week staat de dagprogrammering van Radio 4 helemaal in het teken van de Hart & Ziel Lijst, met 300 door de luisteraars gekozen klassieke werken. Het begint op maandag 9 oktober om 7.00 uur vocaal met A Chloris van Reynaldo Hahn en eindigt vrijdag 13 oktober om 19 uur met de Matthäus-Passion van Bach. Op de laatste dag is er live-muziek in TivoliVredenburg in Utrecht. Voor de uitvoering van fragmenten uit Schuberts Winterreise, die op 11 eindigde in de lijst, treedt het Coco Collectief op tussen 15 en 17 uur. Tijdens het slotconcert zijn het nieuwe orkest Pynarello en bariton Thomas Oliemans te horen.
NPO Radio 4: de hele week vanaf maandag 9 oktober om 7.00 u.

Oliemans zingt Mahler en Duparc
Het optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw door bariton Thomas Oliemans en pianist Malcolm Martineau wordt live uitgezonden door Radio 4. De twee brengen liederen van Duparc en Mahler. Enkele van diens Lieder eines fahrenden Gesellen en verschillende Rückert-Lieder zijn te horen.
NPO Radio 4: dinsdag 10 oktober om 20.00 u.

Puccini in BBC-matinee
De donderdagmiddagopera van BBC Radio 3 is deze week Puccini’s Manon Lescaut, in een uitvoering die werd geleid door Antonio Pappano. De hoofdrollen in het Royal Opera House werden gezongen door sopraan Kristine Opolais en tenor Jonas Kaufmann.
BBC Radio 3: donderdag 12 oktober om 15.00 u.

Bach Vocaal
Rechtstreeks vanuit de Geertekerk in Utrecht brengt het MAX Avondconcert een programma met gezongen muziek van Bach. Naast het Gesualdo Consort Amsterdam en Holland Baroque brengen solisten als de sopranen Joowon Chung en Lucie Chartin en bas Harry van der Kamp Die gesungene Kunst der Fuge.
NPO Radio 4: donderdag 12 oktober om 20.00 u.

Weektip

Cavalli in Venetië
Vanaf donderdag 12 oktober brengt De Nationale Opera Eliogabalo van Francesco Cavalli. Regisseur Thomas Jolly en dirigent Leonardo García Alarcón creëerden de productie vorig jaar in Parijs in het Palais Garnier. Binnenkort brengt Place de l’Opera een interview met de dirigent. Alarcón en zijn ensemble Cappella Mediterranea gaven in 2015 een concert in Venetië, de stad van Cavalli, onder de titel Il teatro dei sensi. Mariana Flores en Giuseppina Bridelli zongen aria’s uit verschillende Cavalli-opera’s, waaronder ‘Pur ti stringo’ uit Eliogabalo. De complete opname staat op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=LCYeBnxA6oc

Vorig artikel

DNO brengt Cavalli's Eliogabalo

Volgend artikel

Met herneemt Zauberflöte in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

16Reacties

 1. Kersten van den Berg
  6 oktober 2017 at 22:52

  Lenneke di Lammermoor live vanuit l`Opéra de Lausanne: loepzuiver, en helder als de glasharmonika. Brava!

 2. Willem
  7 oktober 2017 at 10:40

  @Kersten, was het geen glasharp, glazen gevuld met water. Dit was haar 1e Lucia!

 3. Rudolph Duppen
  7 oktober 2017 at 12:37

  Een fantastische prestatie van Lenneke Ruiten. Brava,Brava.Het slot van de waanzinaria was meer Salomé dan Lucia. De regisseur had goed naar Ivo van Hove gekeken.Verbijsterend dat je zo toegetakeld applaus moet halen.

 4. Kersten van den Berg
  7 oktober 2017 at 19:43

  @Willem: dank voor je informatie. Ik had tot nog toe nooit van het woord glasharp gehoord, mij was enkel glasharmonica bekend. Ik heb bijgevolg altijd aangenomen dat dat ijle geluid van laatstgenoemd instrument afkomstig was!

 5. Willem
  7 oktober 2017 at 22:18

  @ Kersten, na aanleiding van een Lucia, kwam de solist met de glasharp (glazen met water) in beeld. Volgens mij een Lucia van de Opera Luik. De glasharmonica is een muziek instrument.

 6. Willem
  7 oktober 2017 at 22:32

  @Kersten, veel kijk en luister plezier.
  https://youtu.be/QqyGmLV-iEI

 7. Kersten
  8 oktober 2017 at 01:11

  @Willem, dat is nog eens aanschouwelijk – en aangenaam – onderricht, merci! In de aftiteling (of hoe noem je dat wanneer die voor aanvang plaatsvindt) wordt overigens ‘ Glassharmonica’ vermeld. Wikipedia bevestigt jouw definitie.

 8. Mauricio
  8 oktober 2017 at 11:58

  Petje af voor Lenneke in haar eerste Lucia, wat jammer dat zij in een wanstaltige productie (weer helaas!) deze rol moest debutteren. Ook had ik mij een betere dirigent toegewenst dan de stokhoude Lopez Cobos maar de waanzinscène was geweldig met dito spel van de glasharmonica.

 9. Pieter K. de Haan
  8 oktober 2017 at 14:11

  Ik heb de uitvoering (nog) niet gezien, maar waarom de gerenommeerde dirigent Jésus Lopez Cobos met zijn 77 jaar “stokoud” genoemd? Er zijn toch vele dirigenten, die tot op veel hogere leeftijd nog uitstekend dirigeren?

 10. Maarten-Jan Dongelmans
  8 oktober 2017 at 14:20

  Heel goed, Pieter K. Neem nou Haitink.

 11. Mauricio
  8 oktober 2017 at 14:42

  Ik heb het meer over zijn opvattingen over het stuk an sich dan over zijn leeftijd!

 12. Pieter K. de Haan
  8 oktober 2017 at 22:38

  Meneer Mauricio, beperk u dan tot die opvattingen en relateer die niet meteen aan de leeftijd. Ik kom met mijn 75 een beetje op voor de “oudjes”!

 13. Mauricio
  9 oktober 2017 at 09:19

  Ik zit hier niet ver vandaan hoor!

 14. Willem
  9 oktober 2017 at 10:24

  @ Beste mensen, leeftijd zegt niets, Leo Nucci is 75 jaar, verdere toelichting is niet nodig. O ja, Willem is 65 jaar jong.

 15. Leen Roetman
  9 oktober 2017 at 20:51

  BBC OPERA SEASON
  start zaterdagavond op BBC Two met Lucy Worsley’s Night at the Opera
  zie http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/426zsqlFGkGfw0pv266twZV/access-all-arias-with-a-new-season-of-opera-on-the-bbc

 16. Peter
  9 oktober 2017 at 21:32