BinnenkortNieuws

Met herneemt Zauberflöte in bioscoop

De Metropolitan Opera brengt op zaterdag 14 oktober een klassieker uit zijn repertoire live in de bioscoop: Mozarts Zauberflöte in de regie van Julie Taymor. De emeritus muziekdirecteur van de Met, James Levine, staat op de bok.

Scène uit Die Zauberflöte. (© Richard Termine / Metropolitan Opera)

De geliefde Live in HD-serie van de Metropolitan Opera, inmiddels in meer dan zeventig landen te volgen, begon in december 2006 met een vertoning van Julie Taymors productie van Die Zauberflöte. Ruim tien jaar later staat de enscenering nog steeds op het Met-repertoire.

Destijds werd gekozen voor een Engelse versie van Mozarts meesterwerk, nu gaat het werk ‘gewoon’ in het Duits. Taymors lezing van het Singspiel zit “vol oogverwennende scènes en knipogen”, schreef Place de l’Opera in 2010. “De decors van George Tsypin zijn fantasierijk, gaan vloeiend over van de ene naar de andere scène en zitten vol magische symbolen.”

James Levine is in zijn emerituspositie niet meer zo vaak op de bok voor het Met-orkest te vinden. De uitvoering van Die Zauberflöte biedt een prachtige kans om hem weer eens te zien.

Levine leidt een cast met onder anderen sopraan Golda Schultz als Pamina, die haar Met-debuut maakt, tenor Charles Castronovo als Tamino, bariton Markus Werba als Papagena en sopraan Kathryn Lewek als de Koningin van de Nacht. De presentatie van de live-vertoning is in handen van Nadine Sierra.

Die Zauberflöte wordt in Nederland vertoond bij verschillende vestigingen van Pathé, de drie vestigingen van CineMec, Theater de Speeldoos in Baarn, Stadsbioscoop Rembrandt in Arnhem en Foroxity Roermond.

Vorig artikel

Opera in de media: week 41

Volgend artikel

Glorieuze Norma in de bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Pieter K. de Haan
    7 oktober 2017 at 09:38

    Een tweetal kleine correcties: 1. sinds zijn dwarslaesie zit i.p.v. staat James Levine op de bok; 2. de bariton Markus Werba zal wel niet Papagena maar Papageno zingen.

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    7 oktober 2017 at 11:11

    Die Engelse versie die al twee keer door The Met is uitgezonden, valt overigens best mee. Mijn voornaamste bezwaar indertijd gold dat het een behoorlijk ingekorte versie van het origineel betrof. Hopelijk is dat euvel nu ook verholpen.