BinnenkortNieuws

DNO brengt Cavalli’s Eliogabalo

Na Ercole amante in 2009 zet De Nationale Opera (DNO) opnieuw een opera van Francesco Cavalli op het toneel: Eliogabalo. De productie van Thomas Jolly komt uit Parijs, de muziek wordt verzorgd door de bij DNO debuterende Cappella Mediterranea onder Leonardo García Alarcón.

Productiebeeld van Eliogabalo. (© De Nationale Opera)

De Venetiaanse componist Francesco Cavalli, een leerling van Claudio Monteverdi, speelde een grote rol in de ontwikkeling van de opera, toen nog een nieuw genre. Hij creëerde maar liefst 41 opera’s, waarvan er 27 bewaard zijn gebleven.

Eliogabalo is één van zijn laatste opera’s, in 1667 gecomponeerd, maar pas meer dan driehonderd jaar later in première gebracht. De Munt in Brussel bracht het werk al eens onder de aandacht en nu volgt De Nationale Opera, in coproductie met de Opéra national de Paris, waar de voorstelling in september en oktober 2016 voor het eerst te zien was.

Centraal in de opera staat een historische hoofdpersoon, de laat-Romeinse keizer Heliogabalus, die op 14-jarige leeftijd de macht over het Romeinse Rijk in handen kreeg en er een bijzonder excentrieke, decadente en gewelddadige levensstijl op nahield.

De jonge Franse regisseur Thomas Jolly kiest in zijn eerste operaregie voor een kleinschalige aanpak. “Hij heeft de set schijnbaar klein gehouden door zo veel mogelijk zwart te maken en alles in één ruimte bij elkaar te houden, zowel het podium, het publiek als de orkestbak”, aldus DNO. “Het licht van ontwerper Antoine Travert creëert bijzondere effecten. Door het spel met lichtcontrasten komt de essentie van Eliogabalo naar voren.”

Cappella Mediterranea heeft een sterke band met de muziek van Cavalli. Het ensemble, opgericht door Leonardo García Alarcón in 2005, wijdde zijn eerste operaproject aan Cavalli’s Elena en verzorgde vorig jaar in Parijs de premièrereeks van Eliogabalo. Dirigent en ensemble zijn voor het eerst te gast bij DNO.

De titelrol van keizer Eliogabalo wordt vertolkt door de Argentijnse countertenor Franco Fagioli. Emiliano Gonzalez-Toro zingt de rol van Lenia, Ed Lyon is Alessandro, Valer Sabadus vertolkt Giuliano en Nicole Cabell is Gemmira.

Eliogabalo gaat op donderdag 12 oktober in première en is tot en met 26 oktober te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder twee clips over Eliogabalo:

https://www.youtube.com/watch?v=tqq2GBi6Bn0

Vorig artikel

Hampson verkent de Franse mélodie

Volgend artikel

Opera in de media: week 41

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan de Jong
    7 oktober 2017 at 12:38

    Ik kijk uit naar de première in Amsterdam. Ben benieuwd hoe het is om deze voorstelling in een totaal andere setting dan in het Palais Garnier te zien.