Home » Binnenkort

Opera in de media: week 44

27 oktober 2017 3 reacties

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 (28 oktober – 3 november 2017) aandacht voor uitvoeringen van Le nozze di Figaro door de Bayerische Staatsoper en door Garsington Opera en voor Eva-Maria Westbroek bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Video

Rheingold uit Leeds
OperaVision, het vernieuwde Opera Platform, start een serie streams van de cyclus Ring des Nibelungen van Richard Wagner. De vier delen werden in 2016 opgenomen tijdens de uitvoeringen door het in Leeds gevestigde Opera North. Das Rheingold is vanaf zaterdag 28 oktober om 17.00 uur te zien op de website van OperaVision. Regisseur Peter Mumford ontwierp ook de decors en het licht van de productie. De cast bestond uit onder anderen Michael Druiett (Wotan), Wolfgang Ablinger-Sperrhacke (Loge), Jo Pohlheim (Alberich) en Yvonne Howard (Fricka).
OperaVision: zaterdag 28 oktober om 17.00 u.

Anne Sofie von Otter. (© Mats Bäcker)

Le nozze live in München
Live vanuit de Bayerische Staatsoper komt een uitvoering van Le nozze di Figaro van Mozart. Christof Loy maakte de enscenering, Constantinos Carydis had de muzikale leiding. In de livestream ziet u solisten als Christian Gerhaher, Alex Esposito en Anne Sofie von Otter.
Staatsoper.tv: zaterdag 28 oktober om 18.00 u.

ECHO-prijzen
Vanuit de Hamburger Elbphilharmonie presenteert Thomas Gottschalk de uitreiking van de Echo Klassik-awards 2017. Enkele winnaars komen hun prijs zelf ophalen, zoals mezzosopraan Joyce DiDonato en bariton Matthias Goerne, die afgelopen week twee recitals gaf in Amsterdam. Jonas Kaufmann was bestseller in het afgelopen jaar, Pretty Yende krijgt de award als ‘Nachwuchskünstlerin’ en Brigitte Fassbaender wordt voor haar hele oeuvre bekroond.
ZDF: zondag 29 oktober om 22.00 u.

Tosca in Wenen
Tosca van Giacomo Puccini wordt maandag uitgevoerd in de Wiener Staatsoper. De productie is als betaalde livestream te zien. Dirigent is Jesús López Cobos, Margarethe Wallmann deed de regie. Solisten zijn onder anderen Adrianne Pieczonka, Yonghoon Lee en Ambrogio Maestri.
Staatsoper Live: maandag 30 oktober om 19.30 u.

Le nozze bij OperaVision
Garsington Opera produceerde een enscenering van Mozarts Le nozze di Figaro door John Cox, met Douglas Boyd als muzikaal leider. Bij de solisten jonge zangers die eerder ook in Nederland optraden, zoals Jennifer France (eerder Zerbinetta bij de Reisopera) en Duncan Rock (in 2015 Don Giovanni bij HET Symfonieorkest). Andere rollen worden gezongen door Joshua Bloom als Figaro en Janis Kelly als Marcellina.
OperaVision: vrijdag 3 november om 19.00 u.

Joyce geeft les
Juilliard is de prestigieuze muziekopleiding in New York. Men nodigde voor de derde maal mezzosopraan Joyce DiDonato uit voor een masterclass. Haar studenten zingen werk van Bellini, Verdi en Donizetti. De opname is als stream te bekijken bij Medici.tv
Medici.tv: on demand.

Kein Licht in de lichtstad
Arte Concert nam op 21 oktober een uitvoering van Kein Licht op, een muziektheaterperformance van componist Philippe Manoury. In de Opéra Comique in Parijs zongen Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Lionel Peintre en de Nederlandse sopraan Olivia Vermeulen, met het Chor des Kroatischen Nationaltheaters Zagreb. Nicolas Stemann deed de regie.
Arte Concert: on demand.

Audio

Sopraan Marlis Petersen.

Beethoven in de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee biedt deze week Beethovens bevrijdingsopera Leonore, uitgevoerd door het Freiburger Barockorchester onder leiding van René Jacobs. Leonore wordt gezongen door Marlis Petersen, Dimitry Ivashchenko is Rocco en Maximilian Schmitt zingt de rol van Florestan.
NPO Radio 4: zaterdag 28 oktober om 13.00 u.

Opera Live brengt Auber
Hoewel de VPRO Gids suggereert dat Medea op de planning staat, wijst de laatste informatie van de redactie van NTR Opera Live een andere kant op: het wordt Fra Diavolo, Aubers opera over de bandiet Fra Diavolo, met tenor John Osborn in de titelrol. Andere solisten zijn onder anderen Sonia Ganassi, Roberto De Candia en Anna Maria Sarria. Koor en orkest van de opera van Rome worden geleid door Rory Macdonald. Speciaal voor de Nederlandse radio-uitzending maakte Hein van Eekert een interview met tenor John Osborn.
NPO Radio 4: zaterdag 28 oktober om 19.00 u.

Wagner met Haenchen
De zaterdagavondopera van BBC Radio 3 komt uit het lijstje van zeven werken dat de basis vormt voor de expositie over opera in het Londense V&A Museum. Wagners Tannhäuser wordt gedirigeerd door Hartmut Haenchen en werd geregisseerd door Tim Albery. De titelrol wordt gezongen door tenor Peter Seiffert. Andere rollen zijn er voor bariton Christian Gerhaher, bas Stephen Milling en tenor Ed Lyon, die net in Amsterdam een serie Eliogabalo heeft afgerond.
BBC Radio 3: zaterdag 28 oktober om 19.00 u.

Eva-Maria zingt Tatjana
Het Koninklijk Concertgebouworkest, dat wordt gedirigeerd door Mariss Jansons, heeft een vocale gast op zondagmiddag. Sopraan Eva-Maria Westbroek, dit seizoen artist in residence bij het orkest, zingt liederen van Rachmaninov en brengt de briefscène van Tatjana uit de opera Jevgeni Onegin. Mariss Jansons dirigeerde het orkest enkele jaren geleden bij de veelbesproken productie van de complete opera bij De Nationale Opera, toen met Krassimira Stoyanova in de hoofdrol.
NPO Radio 4: zondag 29 oktober om 14.00 u.

Ernst Daniël draait Juan Diego
Ernst Daniël Smid presenteert ook deze week een zangersportret en een opera. De zanger is tenor Juan Diego Flórez, de opera is Iolanta van Tsjaikovski.
NPO Radio 4: zondag 29 oktober om 18.00 u.

Weektip

Meer Tatjana
Wie na de briefscène van Tatjana, die Eva-Maria Westbroek komende zondag bij het Koninklijk Concertgebouworkest zingt, zin heeft in de hele opera, kan op YouTube terecht. Er is een redelijk geconserveerde opname uit 1994 van het Glyndebourne Festival, onder regie van Graham Vick, met Andrew Davis voor het orkest. Wojciech Drabowicz is te zien als Onegin, Elena Prokina als Tatjana en Martin Thompson zingt de rol van Lensky.

3 reacties »

 • Rudolph Duppen zei:

  Na de pijnlijke vocale inspanningen van Peter Seiffert als Tannhäuser op BBC Radio 3 heb ik de radio snel uitgezet.

 • Lieneke Effern zei:

  Nog een aanvulling: op donderdag 2 november 2017 is via BR-Klassik de (gratis) livestream te volgen van het Verdi Requiem uit München in een uitvoering door het BR-Symphonieorchester onder leiding van Riccardo Muti met solisten Krassimira Stoyanova, Elina Garanca, Francesco Meli en Riccardo Zanellato.
  https://www.br-klassik.de/programm/livestream/index.html

 • Rudolph Duppen zei:

  @Lieneke: Hartelijk bedankt. Een schitterende bezetting.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.