Binnenkort

Festival Vocallis vaart nieuwe koers

Het Festival Vocallis beleeft van 31 oktober tot en met 12 november een nieuwe editie. Het festival vaart dit jaar onder de nieuwe naam Vocallis21 een nieuwe koers, met veel aandacht voor talent en educatie. Er zijn tal van concerten geprogrammeerd op verschillende locaties in Zuid-Limburg.

Talentontwikkeling is een kernwoord voor Vocallis21. Eén van de talenten die zullen optreden is bariton Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)

Vocallis21 kiest voor een andere aanpak in het kader van het nieuwe beleidsplan 2017-2021. Onderdeel van het plan zijn projecten op scholen om talent te ontdekken en te stimuleren, initiatieven om kinderen en jongeren muziek te laten maken, en zelfs een idee om ongeboren kinderen muziek te laten horen.

De nieuwe festivaleditie begint officieel op 3 november, maar al daarvoor staan verschillende activiteiten gepland: een lezing over het fin de siècle (31 oktober), een informele avond over het Parijs van weleer en het Maastricht van nu, met chansons door Gildas Delaporte en Bert van den Brink (1 november), en een openbare masterclass van Meinard Kraak en Marien van Nieukerken over het Franse lied rondom 1900, het algemene thema van het festival dit jaar.

Kraak (die Jard van Nes vervangt) en Van Nieukerken vervolgen de masterclass op 3 tot en met 5 november. In totaal doen acht liedduo’s mee. Op 5 november is er een slotconcert in Vaals, waarna aan het beste duo de Vocallis Liedprijs wordt uitgereikt.

Het officiële openingsconcert van Vocallis21 vindt plaats op 3 november in de Sint Janskerk in Maastricht. Bo van der Meulen presenteert een programma waarin sopraan Lenneke Ruiten en mezzosopraan Eléonore Marmeuse soleren, begeleid door de pianisten Jorge Gimenez en Robert Weirauch en het Ruysdael Kwartet. Op de lessenaars onder meer een nieuw lied van Marijn Simons.

Op 4 november wordt de Sint Janskerk omgetoverd tot een Parijse salon aan het begin van de twintigste eeuw. Irene Maessen zingt liederen van onder anderen Hahn, Fauré, Caplet en Ravel, begeleid door fluitiste Eleonore Pameijer en pianiste Reinild Mees.

Op 7 november brengen sopraan Claudia Couwenberg, celliste Doris Hochscheidt en pianist Frans van Ruth een liedrecital in de Kloosterbibiotheek Wittem. Ze leggen tijdens het concert een traject van ruim honderd jaar af, met onder meer een nieuwe compositie van de Belgische componist Jean Lambrechts.

Op 11 november zijn de winnaars van de Vocallis Liedprijs 2016 te gast in De Kopermolen in Vaals. Het gaat om twee duo’s: bas-bariton Jussi Juola met pianiste Eun Hye Kang en mezzosopraan Esther Valentin met pianist Rie Akamatsu. Na de pauze vult een jong duo – bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien – het programma aan.

Het slotconcert van Vocallis21, op 12 november in Openluchttheater Valkenburg, wordt verzorgd door het Coco Collectief. Onder de titel Paris s’éveille brengen de vijf zangeressen, begeleid door pianist Maurice Lammerts van Bueren, muziek van componisten uit Parijs of componisten die door Parijs geïnspireerd werden.

Het programma van Vocallis21 bevat nog veel meer concerten en activiteiten. Zie voor meer informatie de website van Festival Vocallis21.

Vorig artikel

Tenor Brian Galliford overleden

Volgend artikel

Leonore 1805 verdient ereplek

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.