BinnenkortNieuws

The Fat Lady brengt Mahler in de Koepel

De Haarlemse operagroep The Fat Lady presenteert de komende weken tweemaal een concert op een bijzondere locatie: de voormalige koepelgevangenis in Haarlem. In het programma URLICHT zijn delen opgenomen uit verschillende liedcycli van Gustav Mahler. De première is op 24 november.

De Koepel is het decor van de nieuwe productie URLICHT. (© Hans Guildemond)

Gustav Mahler staat bekend als symfonicus, maar zijn muzikale ideeën zijn, zo zeggen de makers van URLICHT, in de meest pure vorm te vinden in zijn liederen voor stem en piano. Veel daarvan werden later georkestreerd en vonden zo hun weg naar de symfonieën.

“Mahler was bij uitstek een bruggenbouwer tussen de late romantiek en de twintigste eeuw”, aldus het team achter URLICHT. Hun programma vermeldt delen uit de Lieder eines fahrenden Gesellen, Des Knaben Wunderhorn en de Rückert-Lieder. Daarnaast klinkt werk van Debussy en Diepenbrock.

The Fat Lady maakt vaak gebruik van de Haarlemse Lichtfabriek, reist soms naar Leersum en deed ook al eens een optreden op de binnenplaats van het Frans Hals Museum. Voor URLICHT is een ongebruikelijke plek gevonden. De voormalige strafgevangenis De Koepel, die in 2016 werd afgestoten door justitie en nu niet meer in gebruik is voor het huisvesten van gevangenen, is de locatie voor de twee voorstellingen. “De monumentale en tegelijkertijd spookachtige Koepel staat symbool voor de existentiële zoektocht van de componist”, aldus de makers.

Ida van de Lagemaat doet de regie van de nieuwe productie, artistiek leider van The Fat Lady Tamir Chasson begeleidt de zangers op de piano. Sopraan Julia Westendorp en bariton Lionel von Lawrence waren al eerder in producties van The Fat Lady te zien. Mezzosopraan Veronique van der Meijden debuteert in deze voorstelling bij het gezelschap.

URLICHT wordt op 24 en 30 november gespeeld in De Koepel in Haarlem. Zie voor meer informatie de website van The Fat Lady.

Vorig artikel

Adès brengt Buñuel terug op het witte doek

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Nico, Sarah en David

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.