BinnenkortNieuws

Lemieux zingt Les nuits d’été in De Doelen

Alt Marie-Nicole Lemieux en het Orchestre Métropolitain de Montréal zijn op donderdag 30 november te gast in De Doelen in Rotterdam. Onder leiding van Yannick Nézet-Séguin brengen ze onder meer de liederencyclus Les nuits d’été van Hector Berlioz.

Marie-Nicole Lemieux. (© Denis Rouvre)

Yannick Nézet-Séguin is al sinds 2000 artistiek directeur en chef-dirigent van het Orchestre Métropolitain in zijn geboortestad Montréal. Hij leerde er de kneepjes van het vak en bewees er zijn grote talent. Het orkest bereikte onder zijn leiding “grote hoogten”, aldus De Doelen.

De Canadese maestro neemt zijn orkest komende week mee op een kleine Europese tournee langs Dortmund, Hamburg, Parijs en Rotterdam, de stad waar Nézet-Séguin al tien seizoenen actief is als chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Eind dit seizoen neemt hij er afscheid, waarna hij muziekdirecteur van de Metropolitan Opera wordt.

Op het programma van de musici uit Montréal staan vier werken: Kaleidoscope van de Canadese, twintigste-eeuwse componist Pierre Mercure, het eerste celloconcert van Camille Saint-Saëns (gespeeld door Jean-Guilhen Queyras), de Enigma-Variaties van Edward Elgar (een muzikale beschrijving van de vriendenkring van Elgar en zijn vrouw) en Les nuits d’été van Hector Berlioz.

Berlioz schreef de zesdelige cyclus Les nuits d’été op gedichten van Théophile Gautier. Hij voltooide het werk in 1841 en componeerde er in 1843 en 1856 orkestraties bij. De cyclus tekent verschillende stadia in de liefde, van onschuldige, optimistische verliefdheid (‘Villanelle’ en ‘Le spectre de la rose’) via verlies (‘Sur les lagunes’) tot gemis (‘Absence’ en ‘Au cimetière’) en hoop (‘L’île inconnue’).

De liederen worden in Rotterdam gezongen door de Canadese alt Marie-Nicole Lemieux, een gerenommeerde naam in het opera- en concertcircuit. Ze begon haar carrière met veel barokrepertoire en schoof daarna op naar negentiende-eeuws Frans repertoire, Rossini-rollen en Verdi-partijen. Lemieux combineert haar unieke stemvak – veel echte alten zijn er niet – met een uitbundige présence.

Het optreden van Lemieux en het Orchestre Métropolitain begint om 20.15 uur. Na afloop is er een signeersessie met Yannick Nézet-Séguin. Zie voor meer informatie de website van De Doelen.

Vorig artikel

Stotijn en Breinl geven liedrecital

Volgend artikel

Opera in de media: week 48

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.