Binnenkort

Opera in de media: week 48

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (25 november – 1 december 2017) aandacht voor Rachmaninov in de NTR ZaterdagMatinee, Tamerlano uit de Scala en een opera van Foroni op het Wexford Festival.

Video

Derde Ringdeel in Leeds
De Ring des Nibelungen van Opera North is aangekomen bij het derde deel: Siegfried. De drie aktes van die opera worden vanaf zaterdag 25 november 17.00 uur één voor één online gezet. Het laatste bedrijf gaat op 9 december online. In de hoofdrollen zingen Lars Cleveman (Siegfried), Katherine Broderick (Brünnhilde) en Béla Perencz (Der Wanderer). Dirigent van de productie is Richard Farnes.
OperaVision: vanaf 25 november om 17.00 u.

Bariton Willem de Vries. (© Marco Borggreve)

Dirigeren voor beginners
In de komende aflevering van het tv-programma Maestro wagen de vier overgebleven kandidaten zich aan opera. Tegenover het gezwoeg van de deelnemers is er voor de zang de medewerking van ervaren professionals als sopraan Francis van Broekhuizen en bariton Willem de Vries. Delen uit Carmen, Norma en Lohengrin staan op het programma.
NPO 1: zondag 26 november om 20.20 u.

Sterren in Parijs
Vorig jaar gaven in de Parijse Opéra Bastille drie bekende solisten een gezamenlijk concert. Sondra Radvanovsky, Anita Rachvelishvili en Aleksandrs Antonenko zongen operawerk van Verdi, Bizet, Puccini en anderen. Ze werden begeleid door het koor en orkest van de Parijse Opéra. Arte zendt het concert op zondag net na middernacht uit.
Arte: zondag 26 november om 00.30 u.

Ariadne bij de Staatsoper
Onder muzikale leiding van Peter Schneider en in een regie van Sven-Eric Bechtolf brengt de Wiener Staatsoper Ariadne auf Naxos live via zijn eigen betaalkanaal. In de hoofdrollen zingen onder anderen Peter Matić als Der Haushofmeister, Erin Morley als Zerbinetta en Lise Davidsen als Ariadne.
Staatsoper Live: woensdag 29 november om 19.00 u.

Sopraan Marina Rebeka.

Faust in Letland
Een recente opname van de opera van Letland staat op de website van Arte Concert. In de opera Faust van Gounod zongen onder anderen Benjamin Bernheim (Faust), Marina Rebeka (Marguerite) en Andreas Bauer (Méphistophélès). Het orkest werd geleid door Tadeusz Wojciechowski, de regie was van Kristaps Skulte. De opname dateert van juni dit jaar.
Arte Concert: on demand.

Audio

Russisch in de Matinee
Onder de titel De Russische ziel brengt de NTR ZaterdagMatinee de Vespers van Rachmaninov, aangevuld met Na Strastnoy, een werk dat componist Fred Momotenko in opdracht van de Matinee schreef. Het Groot Omroepkoor wordt geleid door Sigvards Klava.
NPO Radio 4: zaterdag 25 november om 14.00 u.

Händel in Opera Live
Tamerlano van Händel vanuit de Scala in Milaan is te horen bij NTR Opera Live. De opname werd gemaakt op 12 september dit jaar. Het koor en orkest stonden onder leiding van Diego Fasolis. Onder de solisten waren Bejun Mehta, Plácido Domingo en Marianna Crebassa.
NPO Radio 4: zaterdag 25 november om 19.00 u.

Wagner en Gheorghiu bij EDS
Fragmenten uit de opera Rienzi, Wagners vierde opera en de eerste die succes had, worden gedraaid in het programma van Ernst Daniel. In het eerste uur geeft de presentator een portret van sopraan Angela Gheorghiu, die verismo zingt op haar cd Eternemente.
NPO Radio 4: zondag 26 november om 18.00 u.

Alessandra Volpe in Margherita bij het Wexford Festival. (© Clive Barda)

Rariteit uit Wexford
Jacopo Foroni was een negentiende-eeuwse Italiaanse componist die vooral in Zweden actief was. Zijn opera Margherita werd herontdekt door het Wexford Festival en daar uitgevoerd. Yuriy Yurchuk, Matteo d’Apolito en Alessandra Volpe zingen enkele van de rollen. Het koor en orkest van de Wexford Festival Opera worden gedirigeerd door Timothy Myers.
BBC Radio 3: donderdag 30 november om 15.00 u.

Weektip

Dima’s eerste winst
Met “confidence and even a touch of arrogance”, zoals de tv-commentator het beschreef, nam Dmitri Hvorostovsky in 1989 de eerste prijs in ontvangst van de Cardiff Singer of the World-competitie. Het betekende de grote doorbraak van de Rus, die afgelopen week overleed. Op YouTube staat een opname van zijn finaleoptreden.

Vorig artikel

Lemieux zingt Les nuits d'été in De Doelen

Volgend artikel

De gouden stem van Dmitri Hvorostovsky

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.