AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Natalie, Nico en Olivier

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 119.

Tucker-feest in New York
Afgelopen zondag werd in New York het jaarlijkse Richard Tucker Gala gehouden. In Carnegie Hall traden bekende gasten op, onder wie Stephanie Blythe, Tara Erraught, Vittorio Grigolo en Ailyn Pérez. De complete opname is terug te luisteren bij WQXR.

Koude handjes
Zou het makkelijker zijn om Mimì te zingen als je eerst door de Amsterdamse sneeuw hebt geploegd?

Geen taxi voor Joyce
De OperaCabbie – we vermoeden een bekende Britse zanger – reed langs Covent Garden, sprak even met een blonde, kortharige vrouw en drukte zijn gaspedaal diep in.

Nico’s nieuwste
De nieuwe opera van de Britse componist Nico Muhly is – voor luisteraars buiten Groot-Brittannië – nog enkele weken te beluisteren.

The New York Times kiest
Angela Meade en Jamie Barton figureren – naast ‘onze’ Janine Jansen – in de rij opvallende muziekfragmenten op YouTube.

Nog meer Donizetti
Afgelopen week was het de geboortedag van Donizetti. Hij maakte veel meer werken dan alleen die bekende opera’s.

Gewetensvragen
Anthony Tomassini van de New York Times stond voor zijn platenkast, zag veel opnamen met dirigent James Levine en stelde zichzelf vragen.

Naar Portugal
Eind augustus 2018 wordt de volgende Operalia-competitie gehouden. Na de editie van 2017 in Kazachstan – waar Levy Sekgapane één van de winnaars was – doet Plácido Domingo’s project nu Lissabon aan.

Waar zijn de background vocals?
Operazangers zijn altijd goed voorbereid, kennen hun muziek en laten zich niet verrassen op het podium. Het gaat vrijwel nooit mis en dat is eigenlijk ook wel jammer. In de pop gaat het anders.

De keuze van Natalie
Het maandelijkse musicalprogramma van France Musique geeft een artiest de kans om een uur te vullen met haar of zijn voorkeuren. Begin deze maand was Natalie Dessay te gast.

Angel op 1
Het wordt al bijna tijd terug te kijken op het operajaar 2017. New York Times-muziekjournalist Zachary Woolfe en uw redacteur zijn het in dit geval volkomen eens. Maar: The Exterminating Angel werd niet in ons land opgevoerd en maakt dus geen kans op de titel Opera van het Jaar.

Ook The Guardian kijkt terug op het afgelopen muziekjaar. Er zit veel opera in het lijstje dat Fiona Maddocks maakte over 2017.

Rijk rekenen
Iemand heeft het formulier ingevuld op de website van The Opera Awards. En nu is Operadagen Rotterdam al genomineerd. Maar pas na 5 januari 2018 zal bekend zijn wie de officiële genomineerden zijn.

Livestream à ne pas manquer
De nieuwe chef van de Metropolitan Opera in New York dirigeert volgende week maandag in Parijs. Op 18 december is het concert met het Rotterdams Philharmonisch Orkest live via Facebook in 360° te zien.

La Monnaie à Soundcloud
Niet alleen Studio Nibelheim, ook de Munt in Brussel is op Soundcloud. Hier staat een uitgebreid interview in het Frans met Olivier Py over zijn enscenering van Dialogues des Carmélites.

Dreaming of a classical Christmas
Vroeger kocht je een glimmende grammofoonplaat voor de muziek bij het kerstdiner, tegenwoordig stream je een playlist. Wie die wil samenstellen met hardcore klassieke muziek, wordt geholpen door The Telegraph.

Nog makkelijker: Naxos heeft de complete playlist al voor u gemaakt.

Brits mooi
Net als vorige week is het laatste item een tweet die we alleen al voor het beeld de moeite waard vonden.

Vorig artikel

Py regisseert aangrijpende Dialogues

Volgend artikel

Discografie: La bohème (2)

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.