AchtergrondBinnenkortBuitenlandHeadline

Cité de l’Opera: Jetske, Sef en Renée

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 127.

Jetske in Zürich
Afgelopen weekend ging bij het Opernhaus Zürich Mozarts Idomeneo in première. De Nederlandse Jetske Mijnssen verzorgde de regie, Dieuweke van Reij deed het kostuumontwerp.

De vastelaond kömp eraon
Opera is een serieuze aangelegenheid en Sef Thissen is een serieuze bariton, maar voor aanvang van de vastenperiode gaat men ieder jaar even los tijdens de Vastelaoveskonzerten in Limburg.

Deel twee van de Ring
De Ring-cyclus van de Deutsche Oper am Rhein is zijn tweede deel ingegaan. De komende maanden is Die Walküre in Düsseldorf te zien met Simon Neal als Wotan.

https://twitter.com/SNealBaritone/status/960474093572296704

Feest in het paleis
De verjaardag van prinses Beatrix, geregeld te gast in Nationale Opera & Ballet, werd in Amsterdam gevierd. Zonder media, maar met muziek en theater door onder anderen trompettist André Heuvelman en Cherry Duyns. Sopraan Katrien Baerts was bij de uitverkorenen.

https://twitter.com/katrienbaerts/status/960462864585764864

Zang in de salon
Rotterdammers met een beetje ruimte in huis kunnen ook dit jaar in het kader van Operadagen Rotterdam een huisconcert aanvragen. Jong talent van nu dat mogelijk ooit tot de sterren van straks gaat behoren, gewoon in je huiskamer.

West End
De cast is officieel nog niet bekendgemaakt, maar het zou zomaar kunnen dat bariton Quirijn de Lang komende zomer opnieuw één van de hoofdrollen in Kiss me, Kate zingt bij Opera North. Hij is nu nog te zien in Hamlet, gebaseerd op Shakespeare, bij OPERA2DAY en staat mogelijk met Kiss me, Kate, ook gebaseerd op Shakespeare, komende zomer op West End in het Londense Coliseum.

Broadway
Het kan nog hoger: countertenor Iestyn Davies zingt de rol van Farinelli in een musical op Broadway.

Jonas en Diana
De toegiften waren “fijn geciseleerde juweeltjes” en over het programma ervoor was er ook alleen maar lof. Diana Damrau en Jonas Kaufmann zongen in Baden-Baden.

Historie van de Met
Filmmaker Susan Froemke legde de historie vast van de New Yorkse Metropolitan Opera. De documentaire draait nu in New York. Of er een Nederlandse release komt, is nog niet bekend. In deze video komt Froemke aan het woord over haar productie.

Bloody Wagner
Op maandagavond ging in New York de opera Parsifal in première. Dirigent Yannick Nézet-Séguin leidde een sterrencast.

Voor de productie zijn enorme hoeveelheden toneelbloed nodig, dat voor de zangers wordt verwarmd op het podium. De New York Times keek achter de schermen.

Drama, grotesk
Operadagen Rotterdam vroeg jonge makers naar hun beeld van opera. Onder anderen sopraan Bernadeta Astari en componist Niels Hak (ook bekend van Thijl2018) komen aan het woord.

Limburgse tonen
Tenor Marcel Reijans, zelf een mooi voorbeeld van grote toongevoeligheid, trof in de Volkskrant een bericht over het onderzoek naar toonhoogteverschillen in het Limburgs. Men luistere naar De Zingende Pótsvrouwe of Johnny Blenco om daarvan het bewijs te horen.

https://twitter.com/marcelreijans/status/958618396710653953

Andrew en Baba
Countertenor Andrew Watts zingt in Amsterdam de rol van Baba the Turk in The Rake’s Progress. Later dit jaar komt hij terug naar Nederland als jurylid van het Internationaal Vocalisten Concours.

That’s her!
Componist Alexandre Desplat zocht voor de film The shape of water de ideale stem en vond die op een opname van jazz-bassist Charlie Haden met Renée Fleming. Zij werd gevraagd voor het lied ‘You’ll never know’ voor de soundtrack van de film, die kans maakt op verschillende Oscars. In Nederland komt de film op 15 februari uit. Fleming komt aan het woord op 20 minuten in het interview.

Vorig artikel

Kostuumverkoop Reisopera drukbezocht

Volgend artikel

Koningsberger geeft Messiah-masterclass

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.