BinnenkortNieuws

Programma Robeco SummerNights 2018

Het programma voor de dertigste Robeco SummerNights is dinsdag bekendgemaakt. Voor de liefhebber van vocale muziek zijn er optredens van onder anderen Laura Mvula, Nadine Koutcher en David Allsopp. Lees verder voor een overzicht.

Nadine Koutcher is de sopraansoliste tijdens de SummerNight at the Opera. (© Olga Kachura)

De Robeco SummerNights vult ieder jaar in de zomermaanden juli en augustus het Concertgebouw in Amsterdam met concerten. Voor het dertigjarige jubileum staan meer dan tachtig concerten op het programma.

Het jubileum wordt luister bijgezet door de start van de serie Star Wars – Live in Concert. De komende vier jaar gaat de Robeco SummerNights op een groot scherm Star Wars-films vertonen, waarbij een symfonieorkest de live-soundtrack speelt. Dit jaar is A New Hope te zien. Het Antwerp Symphony Orchestra voert de muziek van John Williams uit.

Het aandeel opera is dit jaar wat mager. Concertante opera ontbreekt geheel, een paar opera-achtige concerten zijn er wel.

De zangeressen Laura Mvula en Gretchen Parlato verzorgen op 30 juni samen met het Radio Filharmonisch Orkest onder Troy Miller het openingsconcert. Ze zingen allerlei fragmenten uit het repertoire van Gershwin, waaronder ‘Summertime’ en ‘I Got Rhythm’. Ook klinken twee songs van Mvula zelf.

Op 1 juli is er een SummerNight at the Opera. De Philharmonie Südwestfalen brengt onder Kazem Abdullah operarepertoire van Rossini, Puccini, Verdi, Tsjaikovski, Delibes en Bizet. De solisten zijn sopraan Nadine Koutcher, tenor Pavel Valuzhin en bariton Oleksandr Pushniak.

De volgende dag, op 2 juli, zingt het Groot Omroepkoor onder Eric Whitacre Amerikaanse koorwerken van de componisten Bernstein en Copland en van Whitacre zelf. Countertenor David Allsopp soleert.

Op zondag 8 juli is een uitvoering van Mozarts bekende requiem te horen. Markus Stenz leidt het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. De solopartijen worden gezongen door sopraan Sumi Hwang, mezzosopraan Lilly Jørstad, tenor Robin Tritschler en bariton Matthew Rose.

Op 23 augustus klinkt Bruckners derde symfonie, gecombineerd met Fünf Sätze van Webern en de Fünf Orchesterlieder nach Ansichtkartentexten von Peter Altenberg, een cyclus van Alban Berg. Sopraan Anett Fritsch neemt de liederen voor haar rekening. Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt geleid door Daniele Gatti.

Voor de musicalliefhebber: één van de laatste SummerNights, op 25 augustus, staat geheel in het teken van het musicalrepertoire. Pia Douwes en Ruben Plantinga treden op als solisten, begeleid door het Noord Nederlands Orkest onder Arjan Tien.

Zie voor het volledige programma de website van de Robeco SummerNights.

Vorig artikel

Koningsberger geeft Messiah-masterclass

Volgend artikel

Metropolitan Opera brengt L'elisir d'amore

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.