Binnenkort

Pantus en Boertien op Winterreise

Bariton Marc Pantus is de laatste seizoenen regelmatig te gast in de Waalse Kerk in Amsterdam. Hij voerde er in 2015 een Winterreise uit met pianist Rudolf Jansen en onderneemt die tocht langs de liederen van Müller op muziek van Schubert op 25 februari opnieuw, ditmaal met een andere begeleider: Daan Boertien.

Marc Pantus. (© Tonny de Rover)

Marc Pantus’ vorige Winterreise, zijn eerste, zong hij omdat hij vond dat het er maar eens van moest komen. Hij werd 50 en hij vond dat het tijd werd, zo vertelde hij in een interview met Place de l’Opera. “Tot dat moment had ik altijd gedacht dat anderen dat maar moesten doen. Bij de barokopera’s die ik heb geproduceerd, ging het meestal om onbekend werk. Ik ging daarmee een mogelijke vergelijking uit de weg. Maar het werd tijd om eens normaal te doen en normaal is dat je als bas-bariton een keer Winterreise uitvoert.”

“Schubert was niet nieuw voor me”, vertelde Pantus. “Ik herinner me hoe ik als middelbarescholier al een liefde had voor het werk van Schubert. Mijn zus had me een plaat van Janet Baker aangeraden. Ik ben in die tijd eens in mijn eentje naar Berlijn gereisd en bezocht op een dag Oost-Berlijn – het was nog in de tijd van de Muur. Ik verwachtte in een grijze wereld terecht te komen, maar het bleek, toen ik uit de metro stapte, een prachtige, lichte dag. Mijn verwachting werd compleet door elkaar geschud. Ik kocht er in een muziekwinkel mijn eerste Schubert-uitgave.”

In 2015 zat Rudolf Jansen achter de piano, die was toen 25 jaar ouder dan Pantus. Nu speelt Daan Boertien de pianopartij. Hij is 25 jaar jonger dan de bariton. Boertien staat, zo vermeldt de flyer van het concert, aan het begin van een veelbelovende carrière als liedbegeleider. In dat vak specialiseert hij zich nu als student ‘Liedgestaltung’ aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Hij maakt komende maanden deel uit van de Dutch Classical Talent-tournee, samen met bariton Raoul Steffani. Dit wordt zijn eerste Winterreise.

“Schuberts Winterreise is een meesterwerk dat elke keer opnieuw andere en nieuwe inzichten biedt, zowel voor de luisteraar als voor de uitvoerders”, vinden de zanger en de pianist. Ze beloven emoties die alleen maar uit de handen kunnen komen van een begaafde dichter en een weergaloze componist.

De uitvoering van Winterreise op zondag 25 februari vormt een tweeluik met het programma Zomerreisje dat Pantus op 1 juli in de Waalse Kerk zal uitvoeren. Dat recital heeft de vorm van een verslag van een reis die Pantus probeerde te maken met tenor Fabio Trümpy. De twee zingen, begeleid door pianist Maarten Hillenius, een Europees liedprogramma met werk van onder anderen Liszt, Duparc en Poulenc. Omdat de reis in Italië eindigt, klinken er onvermijdelijk ook opera-aria’s.

Wie voor beide recitals kaarten boekt, krijgt korting. Zie voor meer informatie de website van de Waalse Kerk.

Vorig artikel

Opera in de media: week 8 van 2018

Volgend artikel

Rheinoper geeft Ring pakkend vervolg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.