Binnenkort

Opera in de media: week 8 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 ( 17 – 23 februari 2018) aandacht voor een radio-uitzending van Parsifal vanuit de Metropolitan Opera en Orfeo door Cappella Mediterranea tijdens Operadagen Rotterdam 2017.

Video

Isabel Leonard. (© Jared Slater)

Rossini in Wenen
Tijdens het seizoen biedt de Wiener Staatsoper vrijwel wekelijks livestreams. Wie er een bedragje voor over heeft, zit donderdag vooraan bij La Cenerentola van Rossini, in een regie van Sven-Eric Bechtolf en onder muzikale leiding van Jean-Christophe Spinosi. Enkele van de solisten zijn Maxim Mironov, Isabel Leonard en Luca Pisaroni.
StaatsoperLive: donderdag 22 februari om 19.00 u.

Hoffmann in Monte-Carlo
Enkele weken geleden werd in de Opéra de Monte-Carlo Jacques Offenbachs Les Contes d’Hoffmann gepresenteerd. In de hoofdrollen zongen Juan Diego Flórez en Olga Peretyatko. De voorstelling werd geregisseerd door Jean-Louis Grinda, Jacques Lacombe leidde het orkest.
Culturebox: on demand.

Barbier in Parijs
Jérémie Rhorer leidde afgelopen december het orkest van het Théâtre des Champs-Élysées in de opera Il barbiere di Siviglia. Florian Sempey, Michele Angelini en Catherine Trottmann zongen de hoofdrollen in de door Laurent Pelly geregisseerde productie.
Arte Concert: on demand.

Audio

Yannick Nézet-Séguin. (© Hans van der Woerd)

Yannick met Parsifal
In de aanloop van zijn engagement als muziekdirecteur bij de Metropolitan Opera dirigeert Yannick Nézet-Séguin de opera Parsifal van Wagner. In de titelrol zingt tenor Klaus Florian Vogt, Evelyn Herlitzius is Kundry en bas René Pape zingt de rol van Gurnemanz. De matinee-uitvoering van zaterdag is live bij de BBC te horen.
BBC Radio 3: zaterdag 17 februari om 17.30 u.

Orfeo in De Doelen
Een klein jaar geleden was Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón in Nederland in het kader van de Operadagen Rotterdam. Hun Orfeo bleek een intelligent geënsceneerde voorstelling. Voor de radio-uitzending moet de productie het alleen van de klank hebben. De hoofdrollen werden gezongen door Francesca Aspromonte en Valerio Contaldo.
NPO Radio 4: maandag 19 februari om 20.00 u.

Claron zingt Brel
Het Max Avondconcert nam op 10 februari in het Muziekgebouw aan ’t IJ de samenwerking tussen sopraan Claron McFadden en Holland Baroque op. Onder leiding van Lars Ulrik Mortensen brachten het orkest van studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de soliste werk van Rameau en Brel onder het motto ‘Baroque meets chanson’.
NPO Radio 4: dinsdag 20 februari om 20.00 u.

Belcanto van Bellini
Afgelopen zomer werd tijdens Bel Canto at Caramoor, een festival in New York State, de opera Il Pirata van Bellini uitgevoerd. In de hoofdrol zong de artist in residence, sopraan Angela Meade. Naast haar stonden onder anderen Santiago Ballerini en Harold Wilson. Het koor van Caramoors Bel Canto Young Artists en het St. Luke’s Orchestra werden geleid door Will Crutchfield.
BBC Radio 3: donderdag 22 februari om 15.00 u.

Leiferkus in recital
Vorig jaar was bariton Sergei Leiferkus in Amsterdam voor een recital. Hij deelde het podium met sopraan Olesya Golovneva en pianist Semyon Skigin. De twee vocalisten wisselden elkaar frequent af en het valt te hopen dat de radio-opname zodanig is gemonteerd dat de veel te frequente applausjes niet te horen zijn. Het programma vermeldde werk van Moessorgski, Borodin, Rachmaninov en Sjostakovitsj.
NPO Radio 4: donderdag 22 februari om 20.00 u.

Weektip

Yannick eerder naar New York
Deze week werd bekend dat dirigent Yannick Nézet-Séguin eerder dan gepland zijn plaats zal innemen als muziekdirecteur van de Metropolitan Opera in New York. Hij dirigeert bij het operahuis komend seizoen de opera’s Pelléas et Mélisande, La traviata en Dialogues des Carmélites. De laatste twee zullen ook in de bioscopen te zien zijn.

Hier is een opname van de dirigent met het orkest waarvan hij halverwege dit jaar afscheid neemt, het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tijdens de Proms 2013 begeleidde het orkest sopraan Anna Caterina Antonacci in de Wesendonck-Lieder van Wagner.

Vorig artikel

Zeffirelli's Bohème terug in de bioscoop

Volgend artikel

Pantus en Boertien op Winterreise

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.