Binnenkort

Opera in de media: week 14 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 (31 maart – 6 april 2018) aandacht voor een livestream van Parsifal vanuit Antwerpen en een opname van Don Carlos van Verdi uit de Opéra Bastille in Parijs.

Video

Scène uit Parsifal bij Opera Vlaanderen. (© Annemie Augustijns)

Parsifal in Antwerpen
Live vanuit de Opera Antwerpen komt zondagmiddag Parsifal van Richard Wagner. De productie wordt dit seizoen, enkele jaren na de première, hernomen. Cornelius Meister leidt het orkest, Tatjana Gürbaca maakte een regie die nadruk legt op het tonen van ‘gewone’ mensen op het podium. In de hoofdrollen zingen Christoph Pohl als Amfortas, Erin Caves als Parsifal en Tanja Ariane Baumgartner als Kundry. In één van de rollen van Blumenmädchen is het recent afgestudeerde DNOA-lid Zofia Hanna te zien.
OperaVision: zondag 1 april om 15.00 u.

Rattle en Garanča
Simon Rattle, vertrekkend chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker, presenteert met zijn orkest instrumentaal werk van Igor Stravinsky en vocale muziek van Alban Berg en Maurice Ravel. Bergs Sieben frühe Lieder en Ravels Shéhérazade worden gezongen door mezzosopraan Elīna Garanča. Het concert wordt gegeven in het kader van de Osterfestspiele in Baden-Baden.
Arte: zondag 1 april om 17.50 u.

Ameling bij Witteman
Speciale gast in Podium Witteman is sopraan Elly Ameling. Ze kijkt met de presentator terug op een selectie hoogtepunten uit haar carrière. Ook bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien zijn te zien in het programma. Ze zijn finalisten van Dutch Classical Talent. Steffani zingt een lied van Nico Muhly.
NPO 2: zondag 1 april om 18.05 u.

Michele Pertusi.

Rossini-avond in Antwerpen
“Enkele van ’s werelds grootste belcantozangers” belooft OperaVision in een concert ter ere van de Italiaanse Rossini-dirigent Alberto Zedda. Onder anderen Salome Jicia, Carlo Lepore en Michele Pertusi zingen delen uit het oeuvre van Rossini.
OperaVision: maandag 2 april om 17.00 u.

Rheingold in Wenen
Het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper biedt woensdag een livestream van Das Rheingold van Richard Wagner. In de regie van Sven-Eric Bechtolf staan onder anderen Tomasz Konieczny, Norbert Ernst en Michaela Schuster op het podium. Adam Fischer dirigeert het orkest.
StaatsoperLive: woensdag 4 april om 19.00 u.

Lucia in Lausanne
Op Arte Concert is nog enige tijd de stream te bekijken van de opera Lucia di Lammermoor. Stefano Poda regisseerde het werk van Donizetti voor de Opéra de Lausanne. In de hoofdrol zong de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten, naast onder anderen Airam Hernández en Patrick Bolleire. Voor het orkest stond Jesús López Cobos.
Arte Concert: on demand.

Audio

Don Carlos in Parijs
Giuseppe Verdi’s Don Carlos werd afgelopen herfst opgevoerd in de Opéra Bastille in Parijs. Onder muzikale leiding van Philippe Jordan stonden het orkest van de Opéra national de Paris, het koor en de solisten, onder wie Jonas Kaufmann, Ildar Abdrazakov en Sonya Yoncheva. De opname is vanavond te beluisteren in NTR Opera Live.
NPO Radio 4: zaterdag 31 maart om 19.00 u.

Mozart bij de Met
Op zaterdagavond presenteert BBC Radio 3 een live-uitzending vanuit de Metropolitan Opera in New York. In Mozarts Così fan tutte hoort u onder anderen Christopher Maltman, Adam Plachetka en Amanda Majeski. Het orkest wordt geleid door David Robertson.
BBC Radio 3: zaterdag 31 maart om 19.30 u.

Bilitis in de Spiegelzaal
In het zondagochtendprogramma Spiegelzaal is deze week het Duo Bilitis te gast. Eva Tebbe en Ekaterina Levental spelen werk van hun nieuwe cd Rêveries de Bilitis, helemaal gewijd aan Claude Debussy.
NPO Radio 4: zondag 1 april om 10.00 u.

Lenneke Ruiten zingt Mozart
In het volgende uur op Radio 4 zingt sopraan Lenneke Ruiten met enkele collega’s de Mis in c van Mozart. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door Markus Stenz.
NPO Radio 4: zondag 1 april om 11.00 u.

Mahler 8 met Yannick
Als onderdeel van het afscheidsjaar van dirigent Yannick Nézet-Séguin speelde zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest afgelopen week de achtste symfonie (‘Symphonie der Tausend’) van Mahler in De Doelen. Er stonden grote namen op het podium van de Rotterdamse concertzaal, zoals sopraan Angela Meade en de Erins Wall en Morley. De vier koren die meewerkten aan het concert werden voor de gelegenheid versterkt door tenor Merlijn Kerkhof.
NPO Radio 4: zondag 1 april om 14.00 u.

Weektip

Master Elly Ameling
Elly Ameling, zondag te zien in Podium Witteman, gaf in september 2017 een masterclass tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. De opname daarvan staat sinds kort online. Medemaster tijdens de sessie was pianist Hans Eijsackers.

Vorig artikel

De campagne voor Thijl 2018 is gestart

Volgend artikel

Magazijn Hollandia: puur Nederlands

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.