BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Wende, Lenny en Julius

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 140.

Nieuw in de Munt
Begin juni brengt de Brusselse Munt-opera een nieuwe voorstelling in première. Antonio Cuenca Ruiz licht de twee werken van Bartók toe.

Eng
“In the face of a terrible darkness, can friendship defeat fear and create a community united in hope?” Het antwoord op die vraag moet komen van componist Iain Bell. Hij maakt Jack the Ripper: The Women of Whitechapel voor de English National Opera. Dame Josephine Barstow, Susan Bullock en Alan Opie zijn enkele van de geboekte solisten voor de wereldpremière van begin 2019.

Klassieke vrijheid
De wereld van de klassieken had een flink aandeel in het jaarlijkse 5 mei-concert, afgelopen zaterdag. Antony Hermus dirigeerde het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bariton Bastiaan Everink bleek zelfs een soulfull dansje in huis te hebben.

Wende wint
Wende Snijders, die onder meer van zich liet horen met een hoogst eigenwijze Winterreise op muziek van Boudewijn Tarenskeen, krijgt een award tijdens Operadagen Rotterdam.

Jarige Jetjes
Matthew Rose en Adam Plachetka treffen elkaar geregeld op de grote podia van de operawereld.

Slaap kindje
Voor The Lullaby Project werden vrouwen in verwachting en moeders die dat net waren geworden, gekoppeld aan zangers en musici voor een cd ten bate van het project dat jonge gezinnen ondertseunt. Joyce DiDonato is al jaren betrokken bij het project en ook bekende namen als Pretty Yende, Lawrence Brownlee en Patti Lupone werkten mee.

Hier is een clip over het project

De boeken van Lenny
Je leert iemand kennen door zijn boekenkast te inspecteren. Vanuit die gedachte dook James Bennett van het radiostation WQXR in de boekenverzameling van componist Leonard Bernstein.

Dirigeren op hakken
Met de tekst “95 % van de dirigenten is man. Maar dat verandert” eindigt de korte documentaire over de huidige chef-dirigent van de Opéra Royal de Wallonie. Speranza Scappucci stelde vorige week het nieuwe seizoen voor

Lied-video
Pianist Julius Drake en zanger Roderick Williams bespreken de overeenkomsten tussen de liederen van Schubert en Vaughan Williams over een lindenboom.

Erkenning voor Florence
Ze kan het zelf niet meer meemaken maar Florence Foster Jenkins is opgenomen in de Carnegie Hall Digital Hall of Fame.

Laag
De bas Günther Groisböck maakte voor zijn cd Herz-Tod opvallende keuzes. Hij brengt onder meer de Wesendonck Lieder van Richard Wagner. In de clip licht hij zijn keuzes toen.

Wagner op dvd
Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner ging 150 jaar geleden in wereldpremière in Munchen. Op Deutsche Grammophon verschijnt een opname van de opera die gemaakt werd tijdens de Bayreuther Festspiele van 2017.

Plácido in Portugal
De lijst van deelnemers aan de komende Operalia Competition, die wordt gehouden in het Teatro Nacional de São Carlos in Lissabon, is gepubliceerd. Een bekende naam is die van bariton Johannes Kammler. Hij zong vorige maand een recital in Rotterdam.

Vorig artikel

Hilsdorf ensceneert traditionele Siegfried

Volgend artikel

Tito: Requiem voor een clemente keizer

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.