Binnenkort

Opera in de media: week 23 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 (2 – 8 juni 2018) aandacht voor de radio-uitzending van Der fliegende Holländer van de Nederlandse Reisopera en voor sopraan Judith van Wanroij in Le Tribut de Zamora.

Video

La Seine Musicale, een nieuwe concertzaal in Parijs. (© Anthony Rauchen / Creative Commons-licentie BY-SA 4.0)

Haydn op Arte
De openingsvoorstelling van La Seine Musicale, een nieuwe concertzaal in Parijs op het terrein van de voormalige Renaultfabriek, was Die Schöpfung van Haydn. Het werk werd geregisseerd door het Spaanse collectief La Fura dels Baus. Op de late zondagavond zendt Arte de registratie van de voorstelling uit. Laurence Equilbey had de muzikale leiding.
Arte: zondag 3 juni om 00.05 u.

Boris online
De opera Boris Godoenov is op de premièreavond in Parijs niet alleen in de bioscoop, maar ook online te zien. Op Culturebox vindt u de livestream van de voorstelling vanuit de Opéra Bastille. Modest Moessorgski’s werk naar een tekst van Poesjkin wordt gezongen door Ildar Abdrazakov in de titelrol en Evdokia Malevskaya, Ain Anger en Evgeny Nikitin in de andere belangrijkste rollen. De regie is van Ivo van Hove, dirigent Vladimir Jurowski staat voor het orkest van de Parijse opera.
Culturebox: donderdag 7 juni om 20.00 u.

Norma uit Venetië
Met de opera Norma van Bellini neemt Mariella Devia afscheid van de titelrol in de opera. De voorstelling in het Teatro La Fenice in Venetië wordt gedirigeerd door Riccardo Frizza en geregisseerd door Kara Walker. Naast Devia zingen Stefan Pop, Luca Tittoto en Carmela Remigio in de hoofdrollen.
OperaVision: vrijdag 8 juni om 19.00 u.

Audio

Iris van Wijnen. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Strauss in de Matinee
De opera Elektra wordt live uitgezonden vanuit het Amsterdamse Concertgebouw, waar de NTR ZaterdagMatinee een concertante uitvoering verzorgt. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door Markus Stenz, Elena Pankratova zingt de titelrol. De cast bestaat verder uit onder anderen Asmik Grigorian en Károly Szemerédy. Nederlandse inbreng is er van onder anderen Laetitia Gerards, Renate Arends, Cécile van de Sant en Iris van Wijnen.
NPO Radio 4: zaterdag 2 juni om 14.00 u.

Wagner in Opera Live
Radio 4 staat vandaag in het teken van de Duitse opera. Na Elektra biedt NTR Opera Live een opname van Richard Wagners Der fliegende Holländer. In de hoofdrollen hoort u onder anderen Darren Jeffery, Aile Asszonyi en York Felix Speer. In de productie van de Nederlandse Reisopera, die nog tot eind volgende week door het land reist, speelt het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Benjamin Levy en zingt het koor Consensus Vocalis.
NPO Radio 4: zaterdag 2 juni om 19.00 u.

Benjamin op de BBC
Opera on 3 van de BBC zendt een recente opname uit van Lessons in Love and Violence. De nieuwe opera van George Benjamin en librettist Martin Crimp werd afgelopen weken opgevoerd in Londen en komt eind deze maand naar Amsterdam. Voor het orkest van het Royal Opera House stond de componist zelf, in de hoofdrollen zongen Stéphane Degout en Barbara Hannigan.
BBC Radio 3: zaterdag 2 juni om 19.30 u.

Barbara Kozelj met Duparc
Vanuit de Grote Kerk in Velp komt het Avondconcert met een optreden tijdens het Zoom Kamermuziekfestival. Naast harpiste Gwyneth Wentink, bassist Marijn van Prooijen en het Ruysdael Kwartet hoort u mezzosopraan Barbara Kozelj met werk van onder anderen Fauré, Debussy en Duparc.
NPO Radio 4: zondag 3 juni om 20.00 u.

Gounods Zamora
De donderdagmatinee van de BBC-radio, gewijd aan opera, brengt deze week Gounods opera Le Tribut de Zamora. In de hoofdrol zingt de Nederlandse sopraan Judith van Wanroij als Xaïma, haar moeder Hermosa wordt gezongen door Jennifer Holloway en haar verloofde Manoël door Edgaras Montvidas. Koor en orkest van de Bayerische Rundfunk worden geleid door Hervé Niquet. De opname werd eerder dit jaar gemaakt in München.
BBC Radio 3: donderdag 7 juni om 15.00 u.

Bernstein in het Vrijdagconcert
Het slotconcert van het AVROTROS Vrijdagconcert voor dit seizoen heeft op het programma Leonard Bernsteins White House Cantata. In TivoliVredenburg in Utrecht speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zingt het Groot Omroepkoor onder leiding van Wayne Marshall. Solisten zijn Heidi Stober, Nicole Cabell, Lukhanyo Moyake en Mark Stone.
NPO Radio 4: vrijdag 8 juni om 20.00 u.

Weektip

A New Wondrous Tide
Mezzosopraan Ruth Willemse gaat binnenkort een cd opnemen met pianist Vital Stahievitch. Het duo is een crowdfundingsactie gestart om het uitbrengen van de plaat mogelijk te maken. Ze willen muziek van Mahler, Elgar en Wagner opnemen. Diens Wesendonck-Lieder vormen het hart van de cd. Zangeres Ruth Willemse stapte midden in Amsterdam op de mensen af met de vraag om even te komen luisteren naar muziek die onder de titel A New Wondrous Tide op cd verschijnt. In de stilte van een muziekzaal luisterde het ‘proefpanel’ naar de muziek. Een minidocumentaire legde het experiment vast.

Vorig artikel

Euroscoop brengt Boris Godoenov uit Parijs

Volgend artikel

Carlo Rizzi geniet van eerste Hoffmann

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.