AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Francis, Renée en Hubert

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 145.

Non van Gounod
Voor het eerst sinds de wereldpremière in de Salle Le Peletier in Parijs in 1854 wordt de tweede opera van Charles Gounod opnieuw opgevoerd in de Opéra Comique. De eerste voorstelling van La nonne sanglante was – zo meldt Forum Opéra – een succes. De uitvoering van vanavond, dinsdag 12 juni, is als livestream te volgen via Culturebox. Al is het nooit helemaal zeker of de uitzendrechten ook grensoverschrijdend zijn geregeld.

Michael in het nieuw
Tenor Michael Fabiano heeft een nieuwe website. Het ontwerpbureau Lenny’s Studio – dat wordt gerund door Catherine Pisaroni, dochter van Thomas Hampson en echtgenote van Luca Pissaroni – maakte het nieuwe design. Er staan veel interessante engagementen op de planning van Fabiano, Nederland is daar niet bij.

Utrechters
Utrecht heeft, naast het Utrechtsch Studenten Concert, nog meer jeugdig klassiek enthousiasme in huis. Het Utrechts Studenten Koor en Orkest bijvoorbeeld. De musici en zangers vierden dat hun dirigent Gilles Michels tien jaar in functie is. Het programma van de komende weken bestaat uit de Hohe Messe van Bach, die op 22 en 23 juni nog in Nederland te horen is en daarna op tournee gaat naar onder meer Oostenrijk en Duitsland. Over Meneka Senn, die de sopraanpartij zingt, leest u binnenkort meer op Place de l’Opera.

Tenor overleden
Tenor Hubert Delamboye is gisteren overleden. Op Twitter reageerde zijn collega Benjamin Hulett.

WK zingen
Toch nog een reden om naar het WK te kijken: sopraan Aida Garifullina zingt tijdens de openingsceremonie.

Rennen voor de Speler
Voor zijn rol van de Markies in De Speler is tenor Michael J. Scott in Gent. Vanaf oktober zingt hij in Tosca bij de Nederlandse Reisopera. Rennend in Gent kwam hij zichzelf tegen.

Jong ziet oud
Dirigent Manoj Kamps zag zijn oudere collega Bernard Haitink dirigeren en was flabbergasted.

Francis doet carpool-karaoke
Sopraan Francis van Broekhuizen is dit jaar één van de ambassadeurs van de Amsterdam Pride 2018. In de auto met haar voorganger Sjors van der Panne bespreekt ze onder anderen haar grote heldin Maria Callas.

Acteur/fotograaf Noah Valentijn maakte ter gelegenheid van de Pride een statieportret van de dolle diva.

Opera op 1
Op Radio 4 is, als je iets spannends te melden hebt, het hoogst haalbare een telefoongesprek van vijf minuten in Podium. Maar als het operaproject Thijl gaat bouwen, stuurt Radio 1 een complete satellietwagen.

Joyce en Yannick
We kregen dit weekend geen genoeg van de onafzienbare stroom juichtweets na de concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum en het afscheid van chef Yannick Nézet-Séguin.

De jonge recensent van de Volkskrant typeerde Joyce DiDonato als “perfectie teruggebracht tot menselijke proporties”. Ze was de vocale eregast tijdens de concerten.

De Fleminkjes in gala
Sopraan Renée Fleming was afgelopen weekend bij de uitreiking van de Tony Awards, de Amerikaanse theaterprijzen. Ze was genomineerd in de categorie ‘Best actress in a featured role in a musical’. De prijs ging naar een directe collega van Fleming, Lindsay Mendez, die ook in Carousel zingt.

Prijzen, prijzen, prijzen
Bariton Simon Keenlyside en mezzosopraan Alice Coote werden onderscheiden in het kader van de Queen’s Birthday Honours for services to music. Hij werd Knight, zij werd onderscheiden in de Order of the British Empire.

Vorig artikel

Vooruitblik: Bayreuther Festspiele 2018

Volgend artikel

DNO sluit Opera aan de Zaan af

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.