Binnenkort

Grachtenfestival brengt Bredero-opera

Het 21ste Grachtenfestival (10 t/m 19 augustus 2018) draait om het thema ‘Dichter bij de muziek’. Op het programma onder meer de wereldpremière van Niet de klucht van de koe, een nieuwe opera gebaseerd op Bredero’s bekende toneelstuk.

Promotiebeeld van Niet de klucht van de koe. (© Sarah Wijzenbeek)

Het Grachtenfestival wil dit jaar “iedereen dichter bij de muziek” brengen, onder meer door tien buurtconcerten en een fietstocht langs de mooiste muziekkapellen van Amsterdam-Noord. “Het Grachtenfestival komt deze zomer meer dan ooit naar de Amsterdammers toe”, stelt de organisatie.

Het festival staat ook stil bij het vierhonderdste sterfjaar van de dichter en schrijver Gerbrand Adriaenszn. Bredero. Daarvoor hebben componist Brechtje, regisseur Warre Simons en librettist Lisanne van Aert de opdracht gekregen om een opera te maken op basis van Bredero’s toneelstuk De klucht van de koe.

In het nieuwe werk, Niet de klucht van de koe genaamd, is alles anders. “De landelijke rust wordt verstoord door prog-rock, barokke instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën.” De voorstelling gaat op 12 augustus in première in het Compagnietheater en is daar tot en met 15 augustus te zien. In de cast sopraan Laetitia Gerards, sopraan Merlijn Runia en bariton David Visser. Nicolò Foron dirigeert.

Het gezelschap Opera Dolleboelja brengt van 11 tot en met 18 augustus in het Beatrixpark een gratis toegankelijke familievoorstelling rond hetzelfde stuk van Bredero. Ook daar wordt Bredero’s klucht “net even anders” gepresenteerd.

Opera in Van Loon en Mediamatic

Museum Van Loon brengt traditiegetrouw ook een opera. Het museum kiest dit jaar voor Francis Poulencs monodrama La voix humaine, dat uitgevoerd wordt in een Nederlandse vertaling en met twee zangeressen: sopraan Renate Arends en sopraan Liza Vjera Lozica. Jeroen Sarphati begeleidt op de piano, Elsina Jansen voert de regie. Er zijn van 11 tot en met 14 augustus zeven voorstellingen.

De derde opera in het Grachtenfestival-programma komt van de 25-jarige componist Jan-Peter de Graaff. Hij schreef een kameropera, De Grens, waarin keizer Wilhelm II aan het einde van de Eerste Wereldoorlog aan de grens van Nederland verschijnt om asiel aan te vragen. Het werk, op een tekst van Yuri Robbers, wordt uitgevoerd door mezzosopraan Eva Kroon en sopraan Ginette Puylaert en is op 16 en 17 augustus driemaal te zien in Mediamatic.

Zangtalent

Het Grachtenfestival biedt graag een podium aan jong operatalent. Op 16 augustus geeft de jonge bariton Raoul Steffani bijvoorbeeld een recital in Grand Hotel Krasnapolsky, begeleid door violiste Lisa Jacobs en pianist Gerold Huber. Hij zingt onder meer werk van Grieg en Sibelius.

Raoul Steffani is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2018. (©Marco Borggreve)

Raoul Steffani is tevens één van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2018, naast celliste Maya Fridman en pianist Camiel Boomsma. Zij presenteren zichzelf op 15 augustus tijdens ‘De avond van de GrachtenfestivalPrijs’ in de wintertuin van Hotel Krasnapolsky. Aan het einde van de avond wordt de winnaar bekendgemaakt.

De jonge sopranen Jeannette van Schaik en Nikki Treurniet zijn eveneens solo te bewonderen. Van Schaik treedt op 17 augustus op in het Zonnehuis met pianist Thomas Beijer en de Camerata RCO. Treurniet geeft op 12 augustus tweemaal een recital in Het Staetshuys, begeleid door pianist Daan Boertien.

In samenwerking met de Nederlandse Reisopera worden de Jeunes Ambassadeurs Lyriques naar Nederland gehaald. Deze vijf finalisten van het gelijknamige Candese concours geven op 11 augustus een concert in de Vondelkerk en staan op 12 augustus in het Erasmuspark. Ze brengen repertoire uit hun eigen land mee: Italië, Frankrijk, Zwitserland, Mexico en Canada.

Callas en Opera School

Het Grachtenfestival heeft dit jaar bijzondere aandacht voor Maria Callas. In De Filmhallen wordt de nieuwe documentaire Maria By Callas vertoond, een film met zeldzame archiefbeelden, die pas op 13 september in de bioscopen te zien zal zijn. Het Grachtenfstival omlijst de vertoning op 18 augustus met een gesprek met de regisseurs David Prins en Elsina Jansen, en de zangers van de Performing Opera Summer School.

De zangers van de Performing Opera Summer School, een workshopprogramma voor jong talent, komen op 19 augustus zelf in actie in de Dokzaal, waar ze het resultaat van hun training presenteren.

Zie voor het volledige programma de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Wiener Staatsoper eert Edita Gruberova

Volgend artikel

Vooruitblik: Rossini in Wildbad 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.