BinnenkortBuitenland

Vooruitblik: Rossini Opera Festival 2018

De havenstad Pesaro aan de Adriatische Zee zorgt goed voor zijn beroemdste ‘kind’ Gioachino Rossini. Deze zomer eert het Rossini Opera Festival voor de 39ste keer zijn muziek, met vier operaproducties en een hele reeks concerten.

Juan Diego Flórez zingt de rol van Ricciardo in de openingsproductie Ricciardo e Zoraide. (© Josef Gallauer / Decca)

Iedere zomer staat Pesaro in het teken van Rossini’s operamuziek. In het compacte Teatro Rossini en op diverse andere locaties, waaronder de immense Adriatic Arena, worden operaproducties en concerten uitgevoerd door de beste Rossini-zangers van dit moment. Vaak staan er zeer onbekende titels op het programma.

Deze zomer zijn er van 11 tot en met 23 augustus vier operaproducties te zien; drie nieuwe en één reprise. Het onbekende ‘dramma serio’ Ricciardo e Zoraide opent het festival. Pesaro zorgde in 1990 voor de eerste twintigste-eeuwse uitvoering van de vergeten tweeakter. Het festival Rossini in Wildbad bracht in 2013 een nieuwe productie en nu keert het werk terug in Pesaro.

Ricciardo e Zoraide is gebaseerd op een episch gedicht van Niccolò Forteguerri en speelt zich af ten tijde van de kruistochten. Centraal staan de ridder Ricciardo en zijn geliefde Zoraide. De Nubische koning Agorante heeft Zoraide, op wie hij smoorverliefd is, gevangengenomen. Ricciardo probeert haar te redden, maar wordt door toedoen van Agorantes jaloerse echtgenote Zomira eveneens opgesloten. Een leger van ridders moet eraan te pas komen om het paar uit de handen van de vijand te bevrijden. Het leven van Agorante wordt gespaard.

De bekende tenor Juan Diego Flórez zingt de rol van Ricciardo. Tegenover hem sopraan Pretty Yende als Zoraide. Sergey Romanovsky is Agorante en Victoria Yarovaya zingt Zomira. De regie komt van Marshall Pynkoski. Giacomo Sagripanti leidt de vier voorstellingen in de Adriatic Arena (11 t/m 20 augustus).

Adina en de barbier

Lisette Oropesa zingt in Adina en geeft een soloconcert. (© Matthew Murphy)

De klucht Adina wordt nieuw geënsceneerd door Rosetta Cucchi, een coproductie met de Wexford Festival Opera. Het verhaal, dat veel weg heeft van Die Entführung aus dem Serail, wordt gespeeld en gezongen door onder anderen Vito Priante, Lisette Oropesa en Levy Sekgapane. Dirigent Diego Matheuz leidt de vier voorstellingen (12 t/m 21 augustus) in het Teatro Rossini. Sopraan Lisette Oropesa geeft tussendoor ook nog een soloconcert in hetzelfde theater, begeleid door de Filarmonica Gioachino Rossini onder Christopher Franklin (14 augustus).

De derde nieuwe productie is Il barbiere di Siviglia, de bekendste titel op het programma in Pesaro deze zomer. De komedie wordt geënsceneerd door Pier Luigi Pizzi, met in de cast onder anderen Maxim Mironov (Almaviva), Aya Wakizono (Rosina), Pietro Spagnoli (Bartolo), Davide Luciano (Figaro) en Michele Pertusi (Basilio). Yves Abel dirigeert. Er zijn van 13 t/m 22 augustus vier voorstellingen.

Een mis en een reis

Speciaal voor de zangtalenten van de Accademia Rossiniana “Alberto Zedda” wordt Emilio Sagi’s productie van Il viaggio a Reims uit 2001 hernomen. Er zijn voorstellingen op 15 en 17 augustus, gedirigeerd door Hugo Carrio. Er komt ook een live-stream van de productie, al vermeldt de abominabele festivalwebsite niet op welke dag en welk platform.

Slotstuk van het festival is een uitvoering van Rossini’s Petite Messe Solennelle op 23 augustus in het Teatro Rossini. Giacomo Sagripanti leidt het Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, het Coro del Teatro della Fortuna M. Agostini, sopraan Carmela Remigio, mezzosopraan Daniela Barcellona, tenor Celso Albelo en bas Nicolas Courjal. Het concert wordt ook live vertoond op de Piazza del Popolo.

Concerten

Het Rossini Opera Festival omlijst zijn operaproducties met diverse concerten. Naast Lisette Oropesa komen ook Eleonora Buratto (19 augustus) en Michele Pertusi (20 augustus) solo in actie, begeleid door respectievelijk Giulio Zappa en Richard Barker.

Onder de titel Grandi Scene Rossiniane geven bariton Nicola Alaimo en acteur Remo Girone op 16 augustus een concert met Rossini-fragmenten, begeleid door het Orchestra Sinfonica G. Rossini en het Coro del Teatro della Fortuna M. Agostini. Michele Spotti dirigeert.

Onder de titel Rossinimania brengt een ensemble van vier solisten op 18 augustus een door pianist Antonio Ballista begeleid concert, dat ook live op de Piazza del Popolo vertoond wordt. De solisten zijn Anna Bonitatibus, Sofia Mchedlishvili, Ruzil Gatin en Massimo Ranieri.

Zie voor een volledig overzicht van de festivalprogrammering de website van het Rossini Opera Festival.

Vorig artikel

Williams zingt Winterreise in het Engels

Volgend artikel

Omniversum breidt opera-aanbod uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.