AchtergrondBinnenkortFeatured

Wonderfeel: het vocale aanbod op een rij

Het klassieke buitenfestival Wonderfeel brengt van 20 tot en met 22 juli meer dan 130 optredens op zeven podia in de Gooise natuur. Place de l’Opera tipt het vocale aanbod in de programmering.

Sfeerbeeld van Wonderfeel 2016. (© Foppe Schut)

Wonderfeel vindt plaats tussen de bossen, lanen, weilanden en waterpartijen van de twee ‘s-Gravelandse natuurgebieden Schaep en Burgh en Boekesteyn. De programmering is zeer breed, van barok tot minimal music, met daarnaast jazz, wereld- en popmuziek. De concerten worden omlijst met muziekdocu’s, verhalen, natuurwandelingen en kinderactiviteiten. Meer dan twintig foodtrucks en een festivalrestaurant zorgen voor eten en drinken.

Het festival heeft voor zijn vierde editie meer dan 350 musici geëngageerd. Voor elk podium (tent) is er een aparte programmeur. Place de l’Opera spitte door het programma op zoek naar vocale highlights.

Sopraan Birgitte van Hagen en mezzosopraan Veerle Sanders geven op vrijdag om 15.45 uur een theatrale muziekuitvoering, Black Susan Vine. De vormgeving is van de hand van Victorine Pasman.

Oude muziek komt van het ensemble Camerata Trajectina. De formatie, met onder anderen Hieke Meppelink en tenor Nico van der Meel, brengt op zaterdag om 14.00 uur stukken uit Bredero’s Boertigh, Amoureus en Aendachtigh Groot Lied-Boek, teksten in het Waterlandse dialect, gezet op destijds hippe melodieën uit Frankrijk en Italië.

Nog ouder is het repertoire dat het vocaal-instrumentale ensemble La Fonte Musica op vrijdag om 17.00 uur brengt. Het ensemble speelt muziek uit de late middeleeuwen. Centraal staat het werk van Antonio Zacara da Teramo.

De bekende countertenor Maarten Engeltjes geeft twee barokconcerten, op vrijdag om 20.15 uur (met als hoogtepunt Vivaldi’s Nisi Dominus) en op zaterdag om 13.00 uur. Bij beide optredens wordt hij begeleid door zijn eigen ensemble PRJCT Amsterdam. Het festival belooft een “intieme barokervaring”.

Zangeres Nora Fischer presenteert op zaterdag om 21.45 uur de nieuwe liedcyclus The Secret Diary of Nora Plain, gecomponeerd door Morris Kliphuis, geschreven door Lucky Fonz III. De cyclus gaat over een vrouw die vecht voor autonomie. Het Ragazze Quartet verzorgt de begeleiding.

Helemaal uit Engeland komt het Choir of Holy Trinity Church, de kerk waar Shakespeare werd gedoopt werd en begraven ligt. Het koor treedt op zondag om 13.00 uur op.

Componist Theo Loevendie vertelt op zondag om 15.00 uur over zijn boek Memoires van een componist. NPO Radio 4-presentatrice Maartje Stokkers leidt het gesprek.

Het Coco Collectief zingt op zondag om 17.15 uur liederen uit het Franse repertoire. De vijf zangeressen, op het festival begeleid door pianist Hans Eijsackers, zijn onder meer bekend van hun opname van Schuberts Winterreise.

Vocaliste en actrice Katja Herbers vertolkt op zondag om 12.00 en 20.00 uur Reinbert de Leeuws prijswinnende muziektheatrale visie op de liederen van Schumann en Schubert, getiteld Im wunderschönen Monat Mai. De Leeuw werkte bekende romantische liederen om voor stem, piano en ensemble. Hij speelt zelf piano en leidt het ensemble Asko|Schönberg.

Zie voor een volledig overzicht van de programmering en informatie over de verschillende soorten tickets de website van Wonderfeel.

Vorig artikel

YouTube-portret: 'Celeste Aida'

Volgend artikel

Opera in de media: week 29 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.