BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 29 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (14 – 20 juli 2018) aandacht voor de eerste opera-avond van de BBC Proms 2018, de opening van het Verbier Festival en Jonas Kaufmann op de Waldbühne.

Video

Juan Diego Flórez. (©Sony)

Flórez zingt in München
Het optreden van tenor Juan Diego Flórez, begeleid door de Münchner Philharmoniker met maestro Valery Gergiev op de bok, wordt live gestreamd door Medici.tv. Het programma vermeldt werk van Mozart, Puccini en Donizetti.
Medici.tv: zaterdag 14 juli om 20.00 u.

Jonas in Berlijn
Kortgeleden stond tenor Jonas Kaufmann, in gezelschap van mezzosopraan Anita Rachvelishvili, op het podium van de Berlijnse Waldbühne. Het optreden in de openlucht werd begeleid door het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder directie van Jochen Rieder. ZDF zendt de opname op de late zondagavond uit.
ZDF: zondag 15 juli om 22.00 u.

Verbier opent met Yende
Dirigent Valery Gergiev reist deze week van München naar Verbier. Daar dirigeert hij de opening van het jaarlijkse festival. Naast instrumentale solisten is ook sopraan Pretty Yende van de partij bij de feestelijke opening van het Verbier-seizoen.
Medici.tv: donderdag 19 juli om 19.00 u.

Lise Davidsen. (© Ole Jørgen Bratland)

Ariadne in Aix
Het Festival d’Aix-en-Provence brengt de laatste jaren geregeld werk van regisseur Katie Mitchell. Dit jaar maakte de Britse een enscenering van de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss op een libretto van Hugo von Hofmannsthal. In de hoofdrollen zingen Lise Davidsen, Eric Cutler en Sabine Devieilhe. Ze worden begeleid door het Orchestre de Paris met dirigent Marc Albrecht. De opname van 11 juli is on demand te zien op Arte Concert.
Arte: on demand.

Audio

Parsifal in Munchen
Er was veel lof voor de manier waarop dirigent Kirill Petrenko het koor en orkest van de Bayerische Staatsoper leidde in de uitvoeringen van Parsifal. Wagners opera is één van de hoogtepunten van de Münchner Opernfestspiele. Jonas Kaufmann zong de titelrol, Nina Stemme was Kundry en René Pape en Christian Gerhaher zongen respectievelijk Gurnemanz en Amfortas. De opname dateert van 28 juni 2018 en werd gemaakt in het Nationaltheater in München.
NPO Radio 4: zaterdag 14 juli om 17.30 u.

Ernst Daniël
In de wekelijkse uitzending van Ernst Daniël Smid achtereenvolgens een portret van tenor Ramón Vargas en hoogtepunten uit de opera Manon Lescaut van Puccini.
NPO Radio 4: zondag 15 juli om 18.00 u.

Debussy in de Proms
De reguliere opera-uitzendingen van de BBC-radio vervallen deze week vanwege de BBC Proms, die vanaf vrijdag 13 juli tot begin september plaatsvindt. In dat kader zendt de BBC-radio vanuit de Royal Albert Hall de uitvoering van de opera Pelléas et Mélisande uit. Het werk van Debussy wordt concertant gespeeld door het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Robin Ticciati. In de titelrollen zingen Christina Gansch en John Chest. Brindley Sherratt is Arkel en Christopher Purves zingt de rol van Golaud.
BBC Radio 3: dinsdag 17 juli om 19.30 u.

Padmore met Schubert
Op 9 juli gaven tenor Mark Padmore en fortepianist Kristian Bezuidenhout een recital tijdens het Hindsgavl Summer Festival in Denemarken. Op hun programma stond werk van Beethoven en de cyclus Schwanengesang van Schubert.
NPO Radio 4: woensdag 18 juli om 20.00 u.

Muziek van de Mozarts
Op 8 juni traden tijdens het Mozart Festival in Würzburg de Akademie für Alte Musik uit Berlijn en het koor van de Beierse Omroep op onder leiding van Howard Arman. Twee leden van de Mozart-familie leverden de muziek, Leopold Mozart voor zijn Litaniae Lauretanae en zoon Wolfgang Amadeus voor de Mis in c-klein.
NPO Radio 4: donderdag 19 juli om 20.00 u.

Weektip

Zeldzame Prokofjev
De opera De vuurengel van Sergej Prokofjev werd voor het eerst opgevoerd in 1955, twee jaar na het overlijden van de componist. Muzikaal en scenisch vraagt de opera veel van de uitvoerders, de partij van één van de hoofdfiguren, Renata, geldt als bijna onzingbaar. Dit jaar presenteert het Festival d’Aix-en-Provence een enscenering van de opera. Het online cultuurplatform Culturebox brengt een livestream van de uitvoering van zondagavond.

De regie is van Mariusz Treliński, de uitvoeringen worden muzikaal geleid door Kazushi Ono voor het Orchestre de Paris. Solisten zijn onder anderen Aušrinė Stundytė (Renate), Scott Hendricks (Ruprecht) en Agnieszka Rehlis (de helderziende).
Culturebox: zondag 15 juli om 20.30 u.

Vorig artikel

Wonderfeel: het vocale aanbod op een rij

Volgend artikel

Schloss Esterházy vervult droom van Haydn

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.