AchtergrondBinnenkortFeatured

YouTube-portret: ‘Celeste Aida’

Bezoekers van de aanstaande productie van Aida bij Opera Spanga krijgen al binnen tien minuten één van de bekendste solo’s uit de opera van Verdi te horen: ‘Celeste Aida’, de romanza waarin Radamès zijn grote liefde Aida verheerlijkt. Een portret in beeld van de halsbreker. Met dank aan YouTube.

Stel je voor, je komt fris uit je kleedkamer, staat een paar minuten op het toneel en krijgt dan al het lastigste fragment uit je hele partij voor de kiezen. Lange lijnen, hoge ligging, noten aan het plafond van je bereik. Het is als een touretappe die begint met een klim uit de hors catégorie.

Geen wonder dat het weleens misgaat bij ‘Celeste Aida’. Beroemd werd een voorstelling van Aida bij de Scala (2007), waarin de beroemde tenor Roberto Alagna na zijn interpretatie van de aria flink wat boe’s over zich heen kreeg. Boos door de publieksreactie liep hij het toneel af. Zijn back-up moest halsoverkop invallen.

Het kan erger. Alagna gaf eigenlijk helemaal niet zo’n slechte uitvoering. Deze tenor brak volledig op “Ergerti un trono”, de lastigste en hoogste frase van de aria.

Verdi’s Aida opent in een zaal van het koninklijk paleis van Memphis. Hogepriester Ramfis ontmoet kapitein Radamès. Een oorlog met Ethiopië is aanstaande en Radamès hoopt dat hij het leger mag aanvoeren. In het recitatief ‘Se quel guerrier io fossi’ bezingt hij die hoop, en de reden van zijn ambitie: hij wil als held terugkeren en de vrijheid van Aida claimen, een Ethiopische slavin aan wie hij zijn hart verpand heeft. “Celeste Aida”, zingt hij, hemelse Aida, jij bent mijn alles, ik wil je de prachtige hemel van je thuisland weer teruggeven.

In 1900 zong de legendarische tenor Enrico Caruso de rol van Radamès. Deze opname uit 1911 is bewaard gebleven.

Ruim een eeuw later is Jonas Kaufmann één van de tenoren die de partij aandurft. Hieronder zingt hij ‘Celeste Aida’ tijdens een concert in Amsterdam, 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=jOPBbI0fbWU

Tussen Caruso en Kaufmann gaven vele grote tenoren hun lezing van de solo. Hieronder een paar fraaie vertolkingen. U hoort achtereenvolgens Franco Corelli, Luciano Pavarotti, Richard Tucker en Joseph Calleja.

Zie voor meer informatie over de productie van Aida bij Opera Spanga www.operaspanga.nl.

Vorig artikel

Travelling in Baroque beleeft elfde editie

Volgend artikel

Wonderfeel: het vocale aanbod op een rij

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.