AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Anja, Richard en Iris

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 151.

It giet aon
Het is de week van Bayreuth. Op woensdag 25 juli opent de Bayreuther Festspiele voor een zomer lang Wagner-opera en een uitgebreid randprogramma. Het festival zat jarenlang verscholen achter een postbus in Bayreuth waar liefhebbers hun kaarten bij elkaar bedelden. Maar tegenwoordig is er Facebook en sinds anderhalf jaar wordt er getwitterd.

Wie zoekt, vindt bij verschillende media radio-uitzendingen van de producties van het festival van dit jaar.

Al sinds de componist zelf op de Grüne Hügel dirigeerde, bestaat er een uitgebreide Wagnerexegese. Als ware het de Tour de France is bijgehouden hoeveel seconden verschillende dirigenten nodig hebben voor stukken uit het repertoire van Wagner. Bij de ouverture van Parsifal rijdt dirigent Herbert Kegel met 10’12’’ in de gele trui, de zwarte is voor Erich Kleiber met 16’38’’.

https://twitter.com/WagneroperaNET/status/1021047968810577920

Wat komt na Bayreuth? Rotterdam!
Sopraan Anja Kampe, die na Bayreuth een duizelingwekkend seizoen tegemoet gaat met onder meer een hele serie Minnie’s in La fanciulla del West, komt in september naar Rotterdam. Tijdens de openingsavond van het Gergiev Festival zingt ze – net als in Bayreuth – Sieglinde.

Cd-nieuws
Joyce DiDonato kondigt een nieuw album aan. Ze laat weten geïnspireerd te zijn door zowel Cavalli als Chet Baker.

BBC klinkt magisch
Sinds de eerste audio-opnamen heeft men gestreefd naar een zo realistisch mogelijk geluid. Er was mono, er kwam stereo en later quadro. En nu brengt de BBC voor enkele Proms-uitzendingen een nieuwe techniek.

Garnier in de zomer
Tijdens de zomermaanden ligt de opera- en balletprogrammering van het Palais Garnier in Parijs stil. Er zijn wel rondleidingen en die geven – anders dan voor de reguliere operabezoeker – de kans om even op de bühne van het fameuze theater te staan.

Koele romantiek
Er is een Nationaal Hitteplan, maar dat kent – geheel tegen de tijdgeest – geen Spotify-playlist. We nemen daarom zelf maar het initiatief met deze tweet van componist Michel van der Aa.

“Ik vraag mijn man wel even”
Het moet een wonderlijk gesprek zijn geweest toen sopraan Ekaterina Siruina constateerde dat haar tegenspeler in La bohème, Atalla Ayan, door stemproblemen niet verder kon zingen in de voorstelling. Siruina’s echtgenoot Charles Castronovo zat in de zaal en viel in.

Gelukkig hebben we de foto’s nog
Het heeft weleens geregend op Wonderfeel en er ging weleens een dag niet door vanwege storm, maar dit jaar was het festival vooral warm en zonovergoten. Nora Fischer maakte indruk, Theo Loevendie had mooie verhalen en de dames van het Coco Collectief – met als inval-Maurice op de piano Hans Eijsackers – veroorzaakten een orkaanapplaus bij hun optreden.

La musique d’été
De Opéra national de Paris begeleidt u door de zomer met muziek van producties die afgelopen seizoen te zien waren. Net als de podcasts van Place de l’Opera vindt u de muziek op Soundcloud.

Iris in competitie
Voor de tweede maal wordt de Meistersinger von Nürnberg-competitie gehouden. De wedstrijd, georganiseerd door het Staatstheater Nürnberg, richt zich met name op het Duitse repertoire. In de jury zitten bekende namen als Siegfried Jerusalem en Eva Wagner-Pasquier. Iris van Wijnen behaalde een plaats in de halve finale.

Christian in de bolletjestrui
Nog eenmaal naar Bayreuth, waar dirigent Christian Thielemann met de muzikale leiding van Lohengrin zijn tien Wagner-opera’s volmaakt.

Vorig artikel

Dertig jaar Freiburger Barockorchester

Volgend artikel

Sonostream.tv brengt Rossini uit Wildbad

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.