AchtergrondBinnenkort

YouTube-portret: Così fan tutte

Zo doen ze allemaal. Vanaf 4 augustus is het beroemde motto van Così fan tutte weer op de Nederlandse tonelen te horen als de Dutch National Opera Academy een nieuwe productie van Mozarts komedie presenteert. Als voorproefje een reeks hoogtepunten in beeld. Met dank aan YouTube.

Ferrando en Guglielmo zijn ervan overtuigd: hun geliefden Dorabella en Fiordiligi zullen nooit ontrouw zijn. Ze zijn er zo zeker van dat ze de cynische Don Alfonso bijna te lijf gaan als hij zijn twijfels uit. De ruzie wordt opgelost met een weddenschap: Alfonso krijgt 24 uur om de trouw van de dames te beproeven, Ferrando en Guglielmo moeten zijn instructies volgen.

Don Alfonso zoekt Dorabella en Fiordiligi op en zet het spel in gang met ‘Vorrei dir, e cor non ho’. Hij vertelt op dramatische wijze dat hun geliefden opgeroepen zijn om naar het slagveld te gaan. Hieronder Roman Trekel bij de Staatsoper in Berlijn.

Het onverwachte afscheid breekt het hart van Dorabella en Fiordiligi. Ze zeggen hun verliefden op hartstochtelijke wijze vaarwel en terwijl die per schip verdwijnen, zingen ze hen in het trio ‘Soave sia il vento’ alle goeds toe. Hieronder Nicolas Rivenq, Miah Persson en Anke Vondung in Glyndebourne.

De heren komen vermomd als Albaniërs terug en beginnen elkaars partners te verleiden. Dat valt in eerste instantie verkeerd. Fiordiligi maakt op spectaculaire wijze duidelijk dat haar liefde rotsvast is: ‘Come scoglio immoto resta’. Hieronder Barbara Frittoli.

https://www.youtube.com/watch?v=wb3pjtE-gC4

De mannen zijn opgetogen: hun meiden houden stand. Don Alfonso merkt op dat de weddenschap nog niet gelopen is, maar Ferrando barst uit in een liefdesbetoon, ‘Un’ aura amorosa’. Hieronder tenor Jonas Kaufmann.

Don Alfonso schakelt de hulp van het kamermeisje Despina in. Zij stimuleert de meiden om toch vooral van het leven te genieten en de interesse van de twee Albanezen niet aan hen voorbij te laten gaan. In ‘Una donna a quindici anni’ geeft ze direct wat praktische tips, hoe vrouwen met hun gebaren, lachen en tranen mannen aan het lijntje kunnen houden. Hieronder Danielle de Niese in Amsterdam.

Dorabella gaat het eerst voor de bijl, Fiordiligi is taaier, maar geeft uiteindelijk ook toe in het duet ‘Fra gli amplessi in pochi instanti’. Hieronder Margaret Marshall en Francisco Araiza.

De ontgoocheling is groot. De vrienden moeten aan Don Alfonso toegeven dat hij gelijk had. Hij biedt hun een troostend woord: così fan tutte, zo doen ze allemaal.

Dorabella en Fiordiligi zijn beschaamd als hun geliefden aan het einde hun ware identiteit onthullen. Het leidt tot een finale vol gemengde gevoelens. Hieronder de finale in de productie van de Berlijnse Staatsoper.

Così fan tutte is van 4 tot en met 10 augustus te zien in Luxor Live Arnhem. Zie voor meer informatie de website van de NJO Muziekzomer.

Vorig artikel

Nijetrijne bewerkt Haydns razende Roeland

Volgend artikel

Loevendie deelt meeslepende memoires

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.