BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 34 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 (18 – 24 augustus 2018) aandacht voor Laetitia Gerards als vocale gast van de broers Jussen tijdens het Prinsengrachtconcert en voor de livestream van Monteverdi’s Incoronazione di Poppea met onder anderen Marcel Beekman.

Video

Het genie Bernstein
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein op 25 augustus zendt Arte een documentaire uit onder de titel Leonard Bernstein – Das zerrissene Genie. Zijn kinderen komen aan het woord, evenals collega’s en muziekjournalist Alex Ross. Meteen na de documentaire zendt Arte één van de Young People’s Concerts uit, tv-shows over klassieke muziek waarmee Bernstein in de VS furore maakte.
Arte: zondag 19 augustus vanaf 23.55 u.

Kate Lindsey. (© Dario Acosta)

Poppea in Salzburg
Monteverdi’s Incoronazione di Poppea wordt dit jaar opgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele. De regie van de Vlaming Jan Lauwers riep discussie en boegeroep op, muzikaal was er vooral lof voor dirigent William Christie en voor de solisten, onder wie Sonya Yoncheva, Kate Lindsey, Stéphanie d’Oustrac en de Nederlandse tenor Marcel Beekman.
Medici.tv: maandag 20 augustus om 18.30 u.

Orlando furioso van Vivaldi
Terwijl Opera Nijetrijne een succesvolle reeks voorstellingen geeft van Orlando de Razende – gebaseerd op de opera van Haydn – is op Culturebox een opname te zien van de Razende Roeland die Vivaldi op muziek zette. In Venetië speelde in april jongstleden het orkest van La Fenice onder leiding van Diego Fasolis, met als solisten onder anderen Sonia Prina en Francesca Aspromonte.
Culturebox: on demand.

La donna in Lausanne
Dit voorjaar presenteerde de Opéra de Lausanne een uitvoering van Rossini’s Donna del lago. De enscenering werd gemaakt door countertenor Max Emanuel Cencic, die zelf de rol van Malcolm zong in de voorstelling. Naast hem op de bühne stonden onder anderen Lena Belkina en Daniel Behle. George Petrou dirigeerde het orkest in deze uitvoering, die via Arte Concert on demand is terug te kijken.
Arte Concert: on demand.

Audio

Lisa Larsson. (© Merlijn Doomernik)

Telemann en Brahms
In de zomerversie van de NTR ZaterdagMatinee op Radio 4 hoort u een herhaling van het optreden van het Orkest van de Achttiende Eeuw met Cappella Amsterdam onder leiding van Andrea Marcon. De solisten in Der Tag des Gerichts van Telemann zijn onder anderen sopraan Lisa Larsson, countertenor Carlos Mena en bas Konstantin Wolff. Daarna volgt een heruitzending van het concert uit 2007 door John Eliot Gardiner met zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir. Toen klonk Ein deutsches Requiem van Brahms, met bariton Dietrich Henschel als één van de solisten.
NPO Radio 4: zaterdag 18 augustus om 14.00 u.

Laetitia op de Prinsengracht
De radio besteedt uitgebreid aandacht aan het Prinsengrachtconcert, met vanaf 19.00 uur de uitzending van het voorprogramma, gevolgd door het hoofdprogramma door Arthur en Lucas Jussen. Er komt geen vertaling van ‘Aan de Amsterdamse grachten’ – het traditionele slotlied van het concert – in het Maastrichts, want het wordt gezongen door sopraan Laetitia Gerards.
NPO Radio 4: zaterdag 18 augustus om 19.00 u.

Callas bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël is er in het eerste uur aandacht voor de stem van sopraan Maria Callas en in het tweede voor de opera La Gioconda, de meest succesvolle van de tien opera’s die de Italiaan Amilcare Ponchielli schreef.
NPO Radio 4: zondag 19 augustus om 18.00 u.

Marcel Reijans. (© Marco Borggreve)

Marcel en Willem in Maastricht
Op 17 augustus jongstleden werd tijdens het Orlando Festival in Maastricht een optreden vastgelegd door Gruppo Montebello onder leiding van Henk Guittart met vocale medewerking van tenor Marcel Reijans en bariton Willem de Vries. In de St. Janskerk werden werken van Webern en Busoni uitgevoerd, gevolgd door een bewerking van Guittart van Mahlers Lied von der Erde.
NPO Radio 4: zondag 19 augustus om 20.00 u.

Carmen met Bernstein
In Carmen at The Met hoort u een opname van Bizets Carmen die in 1973 werd gemaakt bij de Metropolitan Opera in New York. Leonard Bernstein was de dirigent, de hoofdrollen van Carmen en Don José werden gezongen door Marilyn Horne en James McCracken.
BBC Radio 3: maandag 20 augustus om 17.30 u.

Ravel in de Proms
Op zaterdag 18 augustus speelt het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle met als solist Magdalena Kozená tijdens de BBC Proms. Op het programma staan werken van Ravel, waaronder zijn liedcyclus Shéhérazade. Het Avondconcert zendt de opname enkele dagen later uit.
NPO Radio 4: vrijdag 24 augustus om 20.00 u.

Weektip

Adieu Aretha
Wie als operaliefhebber van bijzondere stemmen houdt, kan mogelijk ook vallen voor het heel persoonlijke stemgeluid van de deze week overleden souldiva Aretha Franklin. Haar optreden in het Amsterdamse Concertgebouw in 1968 werd legendarisch. Dankzij de bij toeval teruggevonden film- en geluidsopnamen is dat optreden terug te zien. De beelden tonen een zangeres én haar publiek in grote vorm. Franklin zong op het podium waarop zoveel andere beroemde Amerikanen stonden, onder wie Leonard Bernstein, Jessye Norman en Frank Sinatra.
Arte: on demand.

Vorig artikel

La Fura dels Baus brengt Carmina Burana

Volgend artikel

Belcanto Academy speelt Roméo et Juliette

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.