AchtergrondBinnenkortFeatured

Eva-Maria Westbroek in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 1: Eva-Maria Westbroek.

Eva-Maria Westbroek, Neerlands grootste ster.

Veel operazangers maken verdienstelijk carrière, weinigen stomen door tot de echte wereldtop. Eva-Maria Westbroek is het gelukt. Al jaren is ze te gast bij de grootste operahuizen, waar ze de indrukwekkendste rollen uit het repertoire voor sopraan zingt. Afgelopen seizoen was ze te beleven als onder anderen Santuzza, Giorgietta en Leonora.

Westbroek brengt haar laatste week van vakantiemaand augustus door in Melbourne, waar ze in het Arts Center te zien is als Sieglinde in de eerste akte van Die Walküre, naast echtgenoot Frank van Aken als Siegmund en onder muzikale leiding van Sir Andrew Davis.

In het nieuwe seizoen blijft Engels vermoedelijk haar voertaal. Een fors deel van 2018/2019 is ze te vinden in New York en Londen

Vijf sterren

Highlight van Westbroeks seizoen is haar optreden als Minnie in La fanciulla del West bij de Metropolitan Opera (4 t/m 27 oktober 2018). Sinds ze de opera van Puccini op haar negentiende ontdekte, is het haar lievelingswerk. Een opname van een Londense productie uit 1977 draaide ze grijs en ze droomde ervan om de rol ooit zelf te zingen. Dat werd werkelijkheid, in precies diezelfde productie van het Royal Opera House. “I just thought I was going to die because it really was a dream come true”, zei ze in september 2008 tegenover Classicalsource.com.

Londen zag haar Minnie-vertolking dus al, evenals Amsterdam, waar Westbroek in 2009 de rol zong in een spectaculaire ‘Hollywood-productie’ van Nikolaus Lehnhoff. “Een Minnie om verliefd op te worden”, schreef Place de l’Opera destijds. “Bekwaam verenigt ze zowel het reine, pure meisje als de stevige vrouw die zich prima redt in een wereld van drinkers en gokkers.”

In New York zingt Westbroek de rol in een klassieke productie van Giancarlo del Monaco. Naast haar staan Jonas Kaufmann als Dick Johnson en Željko Lučić als Jack Rance. Marco Armiliato dirigeert. Een gegarandeerde hit.

In vogelvlucht

In januari en februari 2019 zingt Eva-Maria Westbroek zeven voorstellingen van Pique Dame bij het Royal Opera House in Londen. Ze vertolkt de rol van Lisa. Voor de sopraan is de productie van Stefan Herheim nieuw, Nederlandse operaliefhebbers konden hem in juni 2016 al zien bij De Nationale Opera. In Herheims enscenering speelt de hele opera zich af in de leefwereld van Tsjaikovski. De Londense chef Antonio Pappano dirigeert de voorstellingen. In de cast zingen onder anderen Aleksandrs Antonenko, Vladimir Stoyanov, Felicity Palmer en Anna Goryachova.

Eva-Maria Westbroek en Wolfgang Koch in Il Tabarro bij de Bayerische Staatsoper. (© Wilfried Hösl)

Vanaf het voorjaar van 2019 vult Richard Wagner weer de agenda van Westbroek. Ze keert terug bij de Metropolitan Opera voor een paar voorstellingen als Sieglinde in Die Walküre (25 maart t/m 7 mei 2019) in de bekende productie van Robert Lepage. Philippe Jordan dirigeert, Stuart Skelton is Siegmund, Günter Groissböck zingt Hunding, Christine Goerke vertolkt Brünnhilde, Greer Grimsley is Wotan en Jamie Barton zingt Fricka.

Tussen de Walküre-voorstellingen door is Westbroek bij de Deutsche Oper Berlin te zien als Kundry in Parsifal (14 t/m 21 april 2019). In de productie van Philipp Stölzl treft ze opnieuw Günther Groissböck (Gurnemanz) en verder zangers als Brandon Jovanovich (Parsifal), Markus Brück (Amfortas), Andrew Harris (Titurel) en Derek Welton (Klingsor).

Net als in 2017/2018 eindigt Westbroek haar operaseizoen bij de Bayerische Staatsoper in München, waar ze opnieuw te zien is als Giorgietta in Il tabarro, een productie van Lotte de Beer (25 mei t/m 2 juni 2019). De Beer boekte in december 2017 een groot succes met haar nieuwe productie. Westbroeks bijdrage was “buitengewoon expressief”, aldus onze recensent. Westbroek komt voor drie voorstellingen terug naar München.

Kort na de Münchner speelreeks is Westbroek in Nederland te zien. Ze zingt samen met bas Mikhail Petrenko vocaal werk van Pärt, Britten en Sjostakovitsj bij Amsterdam Sinfonietta, op 12 juni in het Concertgebouw.

Tip

Eva-Maria Westbroek is dit seizoen maar liefst drie keer live in de bioscoop te bewonderen. Op 27 oktober wordt haar optreden in La fanciulla del West bij de Met live vertoond. Op 22 januari 2019 volgt Pique Dame vanuit Londen en op 30 maart is Die Walküre vanuit New York te zien. Zie voor een overzicht van de deelnemende bioscopen de website van de Metropolitan Opera en www.royaloperahouse.nl. Zie verder de persoonlijke website van Eva-Maria Westbroek.

Vorig artikel

Omroepkoor zingt Italiaanse operakoren

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Hanna, Gerald en Janet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.